Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba s alergijom

Napada nikad agresivnija ambrozija

Alergija
17.08.2010.
u 09:00

Najjači peludni alergen svake godine pokrije 15 novih četvornih kilometara te zadaje glavobolju sve većem broju građana.

Dok je neki i ne primjećuju, mnogima ona zagorčava život. Svakog ljeta ambrozija stvara probleme osobama alergičnima na nju, kojih je, pak, svake godine sve više. Dok se neki gradovi poput Zagreba, Osijeka, Virovitice organizirano trude ukloniti ovu otpornu i upornu biljku iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" upozoravaju da ambrozija, inače najjači i najagresivniji peludni alergen, svake godine prekrije u prosjeku 15 novih četvornih kilometara površine.

– Najviša je koncentracija ambrozije u zraku od polovice kolovoza do polovice rujna. Nakon toga koncentracija pada, ali se osjeti i do kraja listopada. Tada su koncentracije niske, ali je za alergičare to jednako pogubno – ističu iz Zavoda.

Od šmrcanja do napada

Kihanje, začepljen nos, suzenje i svrbež očiju, pa čak i napadaji ako prijeđe na pluća, simptomi su s kojima se alergični na ambroziju često bore početkom i krajem ljeta. Simptome reakcije na ambroziju najbolje je, kažu liječnici, spriječiti. No, iako se nadležne uprave uglavnom trude redovito uklanjati stabljike ove biljke, sve se više čini da je to nemoguće jer nove niču i u urbanim središtima. Ista je stvar i s izbjegavanjem sićušnih i moćnih čestica. Naime, ako želite izbjeći najveću koncentraciju peludi u zraku, morate izbjegavati izlazak iz zatvorenih prostorija između 10 i 18 sati. Valja izbjegavati odlazak u prirodu kad je sunčano ili pak vjetrovito, a najbolje je izlaziti nakon kiše. Ako ste pak u zatvorenom prostoru, ne biste trebali izlaziti, te stalno koristite klimatizacijski uređaj. Jedna stabljika ambrozije, inače, može proizvesti i do pet milijuna zrnaca, a mogu putovati i do 40 kilometara.

Kazne za stabljike

– S obzirom na to da je ambrozija sve agresivnija, trebalo bi početi s edukacijom djece u vrtićima i školama. Djeca bi tako znala već u najranijem stadiju prepoznati ambroziju i iščupati je gdje se pojavi te bi pomogla odraslima - mišljenja je dr. Semida Vekarić, pedijatar alergolog, dodajući da je upravo u ranom stadiju ambroziju najbolje iščupati, jer tada još nije štetna.

Iako je ambrozija u punom cvatu, u zagrebačkom Gradskom uredu za poljoprivredu i šumarstvo, zaduženom za uklanjanje ove biljke, nemaju podatke o trenutačnom stanju i broju biljaka. No, jedno je sigurno, ignorirati ambroziju nikako nije jeftino. Ako na vašoj zemlji zateknu stabljike ambrozije, platit ćete kaznu u iznosu od 1250 do 2500 kuna ako ste fizička osoba, te i do 7000 ako ste pravna osoba. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj više od 20 posto građana alergično na ambroziju.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
10:24 30.08.2010.

Fasciniraju me stranice o ambroziji i novinski članci, a nigdje ni traga nekoj kvalitetnoj slici ambrozije. Ja sam zadnje 4 godine izrazito alergičan na ambroziju i počeo sam sumnjati da to sranje uopće postoji jer ju nikada nisam vidio, onda sam nedavno naletio na neku stranicu gdje je bila vrlo kvalitetna slika ambrozije, a na moje iznaneđenje mi je to divno čudo izraslo 2 metra od ulaza u kuću, šteta što nisam poslikao (guštao sam se dok sam ih počupao i bacio u kompost) i poslao jer kvalitetnih slika stvarno nema.

UJ
u je u mom srcu
09:45 17.08.2010.

ambrozija nije problem! ako meni nije teško uzet kosu ili trimer pokosit sve oko mog imanja (kuće , njive) zašto je to drugima teško neradnici svakog seljaka kojemu na njivi rste ambrozija treba usrećit i oduzrt mu zemlju

DA
dario2612
09:53 17.08.2010.

nije dovoljno samo pokosit ambroziju, time se ne postiže gotovo ništa. za uništenje je potrebno iščupati cijelu biljku zajedno s korijenom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije