Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VAL POSKUPLJENJA

Nakon šećera poskupjet će 
i kava, obične navike postaju luksuz

kava
Davor Višnjić/Pixsell
26.02.2011.
u 12:17

Samo posljednjih tjedan dana cijena sirove kave na svjetskom tržištu porasla je za oko 300 dolara po toni

Svaki dan nešto poskupljuje. Građanima u BiH je sve teže, a posebno onim najsiromašnijim, a njih nije mali boj. Ovog puta na red je došla kava. Povećanje cijene ovog gorkog napitka dodatno će zagorčati život Bosanaca i Hercegovaca. Zbog iznimnog poskupljenja šećera, teško će je uspjeti zasladiti.

Povećanje neizbježno

Kako je najavljeno, uskoro će na rafovima cijene ovog gorkog napitka biti veće za oko deset posto. To uskoro, realizirat će se najdalje za mjesec dana. Prema tvrdnjama Mitra Samardžije, vlasnika Bom impeksa, takva najava je vezana uz činjenicu da je trenutačna cijena pojedinih vrsta kave na tržištu najviša u posljednjih 30 godina.

-Glavni uzrok je cijena na svjetskom tržištu i svaki poremećaj se na nas odrazi. Tona sirove kave “Rio minas”, koju većina naših pržionica koristi, košta 3.800 dolara, a od prošle godine je poskupjela za oko 70 posto, tvrdi Samardžija. On je istaknuo da je najbolji primjer koliko je kava poskupjela na svjetskom tržištu to što je za samo posljednjih tjedan dana cijena jedne tone porasla za oko 300 dolara.

I ostali prerađivači kave se slažu da je neizbježno da dođe do drastičnih poskupljenja kave, i to minimalno za deset posto. No sumnjaju da će se završiti na najavljenom poskupljenju, tvrde kako bi se poskupljenje moglo i nastaviti.

Prema tvrdnjama prerađivača, poskupljenje bi trebalo iznositi oko 1,5 maraka po kilogramu. Također dodaju, ukoliko ne bude dodatnih poskupljenja, najavljeno povećanje cijena neće negativno odraziti na krajnjeg kupca i neće utjecati na standard građana.
Udruga potrošača se ne slaže s ovom konstatacijom. Prema njima, veća cijena kave će se odraziti kao domino-efekt i na bh. tržište.

Reakcija potrošača

-Kada je prošle godine došlo do povećanja cijene ove sirovine, neki ugostitelji su povećali cijenu, a neki nisu. Sada smo iscrpili sve rezerve iz kojih smo pokrivali tu razliku u cijeni, tvrde iz udruge.
Iz udruga potrošača tvrde da će, iako okarakterizirana kao luksuzna roba, cijena kave ipak utjecati na standard građana jer većina stanovništva redovito kupuje i pije ovaj artikl.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije