Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o kavi uz kavu

Idemo na kavu? Pa to je postao sinonim za druženje

kava
Marko Lukunić/PIXSELL
17.09.2012.
u 12:37

Da bismo otrkili što se krije iza suhoparne statistike upitali smo nekoliko osoba o njihovim navikama ispijanja kave

Da je kava omiljeno piće u Hrvata potvrdilo je čak i istraživanje. Tek toliko da ono što instinktivno znamo dobije potvrdu na papiru.

>>Hrvatima dan počinje – kavom za buđenje

No, da bismo otrkili što se krije iza suhoparne statistike upitali smo nekoliko osoba o njihovim navikama ispijanja tog neodoljivog napitka.

- Kavu svaki dan pijem ujutro, ovisno o danu pijem je i oko 12 sati na nekoj pauzi ili u gradu na kafenisanju. Isto tak\', dosta često popijem kavu oko 16 sati jer još nije vrijeme za pivu, a sokove u birtijama ne pijem, kazao nam je Jakov (28), novinar. Zadrži se na tri šalice dnevno.

Omiljena mu je kava ona koju sam doma napravi. Skeptičan je prema tuđim mućkanjima. 

- Omiljena mi je kava koju si napravim ujutro, turska, bez šećera, s malo mlijeka, omjer ovisi o kavi, kad postignem željenu boju kave znam da imam dosta mlijeka, objašnjava svoj mali ritual. 

Da je Bog htio da je kava slatka, bila bi 

- Šećer ne stavljam jer da je Bog ili tko već u koga vjerujete htio da kava bude slatka, bila bi, slikovito nam je pojasnio. 

Jakov, kao i brojni Hrvati, kavu pije izvan kuće. Iako često pije vani, kaže da mu je to najgora kava.

- Jednostavno je grozna, al\' to ovisi od birtije do birtije, ne o kavi koju koriste. Omjer grozote raste s cijenom koju moram platiti za tu kavu. A najgora od svih kava je nesica, onako kak je rade po kafićima nastavlja Jakov koji dnevno potroši desetak kuna na kavu. 

- Kojim slučajem se dogodi da potrošim do 20 kuna na dan, ako mi se baš kafeniše ili imam dva vremenski dovoljno odvojena dogovora preko dana.

Kavu pijem do 18 sati. To mi je neki samonametnuti trenutak kada brijem da bi mi kava zasmetala bioritmu ako je pijem (iskustvena prosudba), a pijem ju nakon 18 sati ako se želim razbuditi jer mislim izaći van. Nikad nisam pio kavu po noći radi učenja i inih fakultetskih stvari,  nastavlja Jakov.

Naši mali razgovori o kavi uz kavu pokazali su nepovjerljivost prema instant kavama.

Za i protiv instant kave

- Instant kava grozan je izum, a posebno pak popularni neskafe je grozan, kuca jako srce od njega. Makar, u nuždi, mora se priča nam liječnik Natko Gereš (28) koji dnevno popije tri kave. Ujutro tursku, oko podneva makijato i još jednu u 17 sati.

Kaže da se ne trebamo bojati \"bapskih prača\".

- Niti jedno relevantno istraživanje nije dokazalo štetnost, ali dobre efekte je! Vjerujem neuroznanstvenim relevantnim istraživanjima, priča liječnik razbijajući mit o tome da kava diže tlak. Nije istina, kaže. Kava je diuretik, otpušta tekućinu no kod osjetljiivh osoba može izazvati drhtanje, tremor i pojačano kucanje srca pa se iskustveno ne preporuča \"tlakašima\" i ljudima s ulkusnom bolesti odnosno s čirom.

Tradicija, navika ali prije svega okus. Hedonizam, bijeg prije stvarnosti, sve su to razlozi zašto izbor gotovo uvijek padne na kavu. 

S tim se slaže i Maja Mandić Macneill, majka dviju djevojčica koja radi ako stjuardesa.

- Kava prije podne je obavezna, kaže, inače me uhvati glavobolja. Maja pije bijelu kavu, a kako živi u Singapuru obično bira Starbucks, s okusom vanilije.

- Bolje da ne pričam koliko ovdje košta kava, smije se Maja.

Kaveni napitak izbor je i za Katerinu Zucatto koja boma spravlja orzo caffe, a vani pije \"bilo kakvo smeće, najčešće nesicu\". Riječ je o ječmenom nadomjestku koji je prilagođen pripremi u talijanskom lončiću za espresso.

Nije sve u kofeinu

I dok neki od naših sugovrnika kavu bez kofeina ni ne zovu kavom, sve je više ljubitelja tamnog napitka koji se odlučuju za beskofeinsku kavu. 

Frizerka Augustina prije pola godine prebacila se na kavu bez kofeina.

- Prestala sam puštiti i sad pijem bezkofeinsku kavu jer mi je tako bilo lakše ostaviti se cigarete. Kaj ja znam, valjda kofein vuče nikotin.  Stvari su bile usko vezane za cijeli ritual birc-kava-pljuga pa sad ujutro smiješa Divku, a u kafićima je odsutala od navike jer bezkofeinsku kavu cijene na 11 do 13 kuna. Previše, kaže Augustina. 

Od kave u kafiću zbog krize je odustala i scoiologinja Ana Lena kojoj je kava izbor broj jedan u bilo koje doba dana. 

- Mislim da me sam miris opušta. Najbolja mi je turska iz Turske, kaže Ana Lena kojoj prijatelj dobavlja tu poslasticu. Za instant se odlučuje kad je lijena.

Uglavnom dodaje med, cimet, kakao za bolji početak dana, ili za bolji san.

- Najgori su instant capuccina \"žnj\" kategorije, a i filter kava je grozna, nakon što sam probala u Belgiji, kaže Ana. 

Da nije sve u kofeinu kazala nam je Iva koja od kave ne odustaje iako više ne smije primirisati njezinom glavnom sastojku. 

- Cijeli život pijem \"normalnu\" kavu, ali sam sad zbog zdravstvenih razloga prešla na beskofeinsku i moram priznati da je razlika u okusu minimalna. Jedino treba biti strpljiv prvih tjedan dana jer su zagarantirane glavobolje (valjda dok se tijelo odvikne). Skoro svaki kafić ima beskofeinsku kavu u ponudi tako da ju mogu piti na bilo koji način (veliki ili mali macchiato, cappuccino, bijela kava, espresso, a doma mogu i bezkofeinsku tursku). Puno me ljudi pita zašto uopće kava kad nema kofeina - ali što mogu, fina mi je, dio je mojih dnevnih rituala i ne mislim se je odreći kad već imam izbor. I mogu reći da nemam nikakvih problema sa buđenjem. Sve više vjerujem da je kava budilica čisti placebo, ja sam dokaz, priča nam Iva (28). 

Hrvati vole kavu najprije zbog cijene i navike, smatra Iva pojašnjavajući kako je u u Hrvatskoj velika kultura ispijanja kave u kafićima, na druženjima, pa poslije ručka, pa učenici i studenti prije ispita itd... i stvori se ta navika.

- Ne smijemo zanemariti ni da je kava dugo bilo vrlo povoljna, iako su joj cijene sad narasle i do 15 kuna. Ali ono, sjećam se da sam sjedila do nekih klinaca u kafiću i vidim zbrajaju svaku kunu jer kao nešto moraju popiti i naruče kavu (jer nemaju za sok) - i to sa šlagom, kaže dodajući: 

Zar nije super nekome reći - idemo na kavu? Pa to je maltene postao sinonim za druženje.

Komentara 1

JO
jointgirl17
08:48 18.09.2012.

Kafenisanje???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije