Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNICEF

Na utrci Mliječna staza prikupljeno 750,000 kuna za osnivanje prve banke humanog mlijeka

Mliječna staza
Foto: UNICEF
1/5
11.09.2017.
u 13:04

U društvu predstojnice UNICEF-ova ureda Valentine Otmačić, podršku projektu osnivanja banke mlijeka dao je ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić

Na humanitarnoj utrci Mliječna staza, koju je Ured UNICEF-a za Hrvatsku organizirao s ciljem privlačenja podrške za osnivanje prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj, prikupljeno je oko 750,000 kuna. Više od 2000 djece i odraslih trčalo je u dva dana manifestacije za podizanje svijesti o važnosti unapređenja skrbi za prijevremeno rođenu djecu.

U društvu predstojnice UNICEF-ova ureda Valentine Otmačić, podršku projektu osnivanja banke mlijeka dao je ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, koji je uoči početka utrka za odrasle na Kvaternikovom trgu u Zagrebu zajedno s pročelnikom zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo dr. sc. Vjekoslavom Jelečom zahvalio okupljenim trkačima i građanima na doprinosu inicijativi i brizi za najmlađe.

Program UNICEF-ove utrke vodila je Ivi First uz podršku UNICEF-ove ambasadore dobre volje Bojane Gregorić Vejzović, a trkače je zagrijala Marija Andrijašević. Trku je službeno otvorila maratonka i olimpijka Matea Matošević.

"Idemo u realizaciju ovoga projekta, koji nerijetko i život znači prijevremeno rođenoj i bolesnoj djeci. Na Rebru su prostori spremni i očekujemo da će banka mlijeka profunkcionirati u idućih šest do 12 mjeseci", izjavio je ministar Kujundžić.

Banke humanog mlijeka neprofitne su organizacije za prikupljanje, ispitivanje, obradu, čuvanje i distribuiranje humanog mlijeka. Svojim djelovanjem pomažu prijevremeno rođenoj djeci i novorođenčadi da prežive prvo, neizvjesno razdoblje života i lakše se oporave uz pomoć najhranjivijeg i najzdravijeg mlijeka koje za njih postoji. Većina banaka humanog mlijeka nalazi se u sklopu bolnica, pri bankama krvi i tkiva ili u sklopu dječjih odjela. U Europi ih je trenutačno 213, a Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u regiji koja još uvijek nema banku humanog mlijeka.

„Doprinos brojnih dobrih ljudi doveo nas je na pola puta do osnivanja prve banke humanog mlijeka. Hvala svim zvijezdama ovogodišnje Mliječne staze i nadam se da se vidimo sljedeće godine!”, poručila je na kraju utrke Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. 

Utrka ste održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Grada Zagreba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije