Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola

Na obali dugoj 37 kilometara čak je petina svih naših plavih zastava

07.06.2015., Porec - Flyboard, vodena adrenalinska atrakcija koja je proteklog ljeta postala apsolutni morski hit. Flyboard donosi nevjerojatan osjecaj lebdenja nad morskom povrsinom, a izumio ga je svjetski prvak jet ski utrka Francuz Franky Zapata.   Ph
Foto: Pixsell
15.07.2015.
u 17:00

Eufrazijevu baziliku s vrijednim mozaicima treba obvezno vidjeti

Ljudi, ovaj odbija palačinku! čujem na engleskom ispred palačinkarnice na rivi u Poreču. Vremešni Englez maše rukama i glasno se pravda društvu: "Sva su djeca u školi jutrom jela kruh i salamu, a meni je mama uvijek pakirala palačinke. I zato ih više ne jedem!" Što bi Englez da se kao klinac slikao sa zmijom?

A upravo to se može nešto dalje na rivi. Gospođa nudi staviti njezinu zmiju oko vrata i fotografirati se. Zaobišao sam i zmiju i gospođu u širokom luku. Iz sigurne daljine gledam ima li 'kupaca' te vidim da neke ta turistička ponuda veseli. Englezi i Nijemci se interesiraju.

– Da Nijemaca nema, bili bismo na velikim mukama – kažu mi Porečani.

Nisu Poreč samo zmije i palačinke.

– Ti si najvažnija kockica našeg mozaika – kaže njihov slogan, a ide i korak dalje. – Ti nas upotpunjuješ.

Šarm mozaika je glavni adut ovoga grada, ali...

– Gdje baš ja da sam najvažniji dio grada, pa tu sam tek par sati? – uhvatim se kako razgovaram s turističkim prospektom.

Knjižica mi spremno odgovara:

– Neki od svjetskih poznatih mozaika koji krase Poreč složeni su još u 3. stoljeću, a neki se slažu tek tvojim dolaskom. Mozaici su to koji stvaraju doživljaj kockice koje svakog dana iznova dopunjujemo, čekajući tebe...

Ipak ostavljam katalog na klupi i pronalazim bolje društvo. Plavuša istetoviranih leđa mi, vidjevši me s ručnikom preko ramena u Villa-Clubu uz more, koji je preko dana kafić, kaže:

– Nećeš se tu u centru baš usrećiti s kupanjem, ima mnogo kamenja na ulasku u more.

– Pa kud onda, valjda ima pravo mjesto, imate 37 kilometara obale? – uzvraćam podacima iz napuštene knjižice.

– Istraži, ne možeš odmah otkriti sve – zagonetna je.

Gdje god da sam uskočio u more, bilo je čisto. Petinu Plavih zastava, tih renomiranih titula, ima upravo Poreč.

Vraćam se u grad. Eufrazijevu baziliku, spomenik svjetske baštine s vrijednim mozaicima, pod zaštitom UNESCO–a, vidio sam kao klinac, to ostavljam mladim generacijama, kao i dečke koji se dobacuju sladolednim kuglicama. No, mališane sad vabe druge atrakcije; tematski i aquaparkovi te druga čuda.

>>Umag noću spava,a budi ga tek lupkanje teniske loptice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije