Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kurkuma je opasna u velikim količinama

Muškarcu (69) zbog predoziranja popularnim začinom 'prsnuo' žučni mjehur

Kurkuma
pixabay
22.02.2023.
u 15:05

Bol koju je trpio tri dana 69-godišnjak je opisao kao probadajuću bol koja se širila sve do gornjeg mu dijela leđa, a liječnici kažu da je puknuću žućnog mjehura 'kumovala' kurkuma koju je uzimao četiri mjeseca.

Osim kao popularni istočnjački začin jarko žute boje, kurkuma je zbog svojih brojnih ljekovitih svojstava poznata i kao dodatak prehrani koji se uzima za borbu s raznim bolestima, a brojna su istraživanja potvrdila da biljka ima antivirusna, antikancerogena i protuupalna svojstva.

Za sve je to zaslužan njezin aktivni sastojak kurkumin, no stručnjaci redovito upozoravaju da se s njim ne smije pretjerivati - jer u velikim količinama može biti štetan i opasan.

Znate li zašto je dobro jesti jednu jabuku svaki dan?

Kurkuma
1/12

U to se nedavno uvjerio i 69-godišnji Amerikanac koji je zbog prevelike količine kurkume završio na hitnoj s puknutim žučnim mjehurom, a njegov je slučaj opisan u časopisu American Journal of Medical Case Reports gdje stoji da je na odjel hitne pomoći zaprimljen nakon što je čak tri dana u trbuhu i prsima trpio iznimno jake bolove, s povišenom temperaturom i znojenjem.

Bol zbog koje je došao na hitnu, kako stoji u izvješću, je opisao kao 'probadajuću bol koja se širila sve do gornjeg dijela leđa'.

Iako pregledom pluća i kardiovaskularnog sustava liječnici nisu mogli pronaći krivca za njegove problem, CT prsnog koša odmah je pokazao da mu je prsnuo žučni mjehur i da ima žučni kamenac od jednog centimetra.

Premda su najčešći uzroci pucanja žučnog mjehura žučni kamenci i kolecistitis, odmah se utvrdilo da su u ovom slučaju značajnu ulogu odigrali dodaci kurkumina koje je muškarac uzimao; a riječ je o četiri mjeseca svakodnevne konzumacije u dozi od 1.500 do 2.000 miligrama kurkumina.

Inače, kurkuma uz benefite ima i cijeli niz mogućih nuspojava, a liječnici kažu i da se nikako ne preporučuje osobama sa žučnim kamencem jer može povećati sposobnost žučnog mjehura da izbaci žuč u žučne kanale, piše Index.

U narodnoj se medicini kurkuma koristi za tretiranje rana na koži i gastrointestinalnih bolesti, sprečavanje zgrušavanja krvi, liječenje depresije, a navodno može prevenirati i nastanak bolesti poput artritisa, visoke razine kolesterola i kronične boli koje mogu nastati zbog dugotrajnih upala.

Iako još nije provedeno dovoljno istraživanja, dosada objavljeni rezultati pokazuju kako kurkumin može prevenirati nastanak raka te usporiti njegov rast, a čini i kemoterapiju efektivnijom te štiti zdrave stanice, objasnili su liječnici poznate Mayo klinike, SAD.

Prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane, preporučena dnevna doza kurkume je 0 – 3 miligrama po kilogramu tjelesne težine, a ne preporučuje se pacijentima koji imaju teže probavne smetnje osim ako ih liječnik drugačije savjetuje. Uz to, nije preporučljiva trudnicama, dojiljama i maloj djeci.

Kod nekih ljudi, kurkuma može izazvati alergijske reakcije (npr. otežano disanje, osip po tijelu), a jako je opasna i ako se konzumira s nekim drugim lijekovima. 

Stručnjaci otkrivaju: Ovo su najbolje namirnice za zdravlje i dobar imunološki sustav!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije