Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Savršen spoj u prirodi – 9 ideja za jednodnevni izlet u dvoje!

9 ideja za jednodnevni izlet u dvoje
Foto: Hervis
1/4
22.02.2023.
u 07:30

Mislite da su zabavni izlasci na otvorenom rezervirani isključivo za toplije jesenske, proljetne i ljetne mjesece? Razmislite još jednom…

Iako pažnju treba iskazivati tijekom cijele godine, veljača je mjesec koji je više nego bilo koji drugi usmjeren na ljubav prema voljenoj osobi. Želite provesti mjesec zaljubljenih s dragom osobom, ali ste pomalo umorni od „ruže i čokolada“ klišeja i binganja serija na Netflixu na kauču s toplom dekicom? Ove veljače doslovno unesite svježinu u svoju vezu i uživajte u romantičnim trenucima u prirodi (a da pritom ne trošite novac i brinete oko outfita, gužvi u restoranima ili parkinga). Da, dobro ste pročitali – predlažemo vam dejt na otvorenom!

Bez brige, izdvojili smo 9 jedinstvenih ideja za aktivniju vrstu spoja u prirodi koji će vas i vašeg partnera zabaviti i još više zbližiti!

1. Gorski kotar je uvijek in!
Čak i ako se ne smatrate najboljim planinarom, odlazak u Gorski kotar mogao bi vam promijeniti mišljenje. Ovaj brdoviti dio Hrvatske uvijek je atraktivan za posjetitelje, ali je zimi ipak posebno čaroban. U veljači će ovaj kraj donekle biti pokriven snijegom, ali vam za kratke šetnje oko jezera Bajer u Fužinama ili Lokvarskog jezera u Lokvama, poučnoj stazi Leska u NP Risnjaku, stazama u kanjonu Kamačniku ili na putu do izvora rijeke Kupe neće trebati posebna planinarska oprema. Dovoljne su vam dobre planinarske cipele, tople jakne, kapa i rukavice, kao i ruksak u kojem ćete nositi malo okrijepe.

U povratku svakako stanite u blizini Ravne Gore i razgledajte predivan dvorac Stara Sušica i Centar za velike zvijeri Gorskog kotara, posvećen vuku, medvjedu i risu.

2. Druženje s jelenima
Samo 12 kilometara od NP Plitvička jezera nalazi se vjerojatno najčarobnije mjesto za izlet. Ranch Dolina jelena je mali obiteljski zoološki vrt na otvorenom koji će vam pružiti jedinstvenu priliku za druženjem s prekrasnim običnim jelenima i jelenima lopatarima, konjima i slavonskim svinjama. Ljubazni domaćini obitelj Bičanić ispričat će vam sve o životinjama, ali vas i nahraniti svojim domaćim delicijama iz vlastitog OPG-a. Dakle, sve što trebate ponijeti sa sobom na ovaj uistinu poseban izlet su fotoaparat i tenisice za hodanje.

Mali obiteljski zoološki vrt na otvorenom.
Foto: Hervis

3. Dvorci Zagorja
Ako oboje volite voziti bicikl, predlažemo da zagorski kraj i njegove brojne tajne i legende upoznate na dva kotača.

Lagana šetnja poučnom stazom Put vila otkriva sve o prirodnim vrijednostima park-šume i dvorca Trakošćan, dvorac Veliki Tabor čuva priču o nesretnoj ljubavi Veronike iz Desinića, Stubički Golubovec jedan je od najvrjednijih hrvatskih dvoraca kasnobaroknog razdoblja, dvorac Miljana bio je u vlasništvu tvorca apaurina, dok dvorac Oršić danas djeluje kao Muzej seljačkih buna.

4. Samobor
Nije čudo što Zagrepčani već desetljećima rado odlaze u Samobor na kratki predah od užurbane svakodnevice. Taj je gradić sjajan je odabir za šetnju jer ga krase predivni parkovi, među kojima su svakako šetnica uz potok Gradna i park Anindol s ostacima zidina nekadašnjeg Starog grada, a s kojeg se pruža prekrasan pogled na okolicu Samobora.

Za kraj, neka vaše romantično pješačenje završi slatkim zalogajem daleko poznate samoborske kremšnite.

5. Vinarije u Slavoniji
Ljubitelji fine kapljice mogu posjetiti Slavoniju kako bi istovremeno uživali u prirodi i isprobali nove okuse. Zašto jedan dan ne biste posjetili neke od hrvatskih velikih i manjih vinarija koje nas uspješno predstavljaju na natjecanjima i sajmovima? Poslušajte više o njihovoj tradiciji uzgoja vinove loze i pravljenja vrhunskog vina. Kao što su Enjingi, Krauthaker, Zdjelarević, Adžić, Galić, Josić, Iločki podrumi, Erdutski vinogradi, Vina Belje, Kutjevo i dr.

Degustacija vina odlična je ideja za izlet u dvoje.
Foto: Hervis

6. Slapovi Istre
Da romantika i pješačenje idu zajedno dokazuje i najljepša istarska šetnica, odnosno staza Sedam slapova pored Buzeta. Zamislite se kako držite ruku voljene osobe dok šetate predivnom prirodom uz rijeku Mirnu i slušate žuborenje sedam slikovitih slapova. Zvuči bajkovito, zar ne? Staza je kružna i duga 15 km, stoga se naoružajte hranom i pićem u ruksacima te kvalitetnim cipelama i odjećom koja je prikladna za zimske uvjete.

7. Ljubavna cestica kod Crikvenice
Svega par sati od Zagreba nalazi se šarmantna Crikvenica, a koja osim mora ima i najslađu planinarsku stazu na Kvarneru. Nastala je 1930-ih godina i dobila ime u čast ljubavnim parovima koji su često njome šetali. Nakon Drugog svjetskog rata bila je zaboravljena i zapuštena sve do njezine obnove prije petnaestak godina.

Na putu od crikveničkog parkinga ispod vijadukta obilaznice do vrha uživat ćete u kulturno-povijesnim znamenitostima ovog područja, prekrasnom pogledu na Vinodolsku dolinu, Kvarner i Velebitski kanal i opojnim mediteranskim mirisima.

Poučne table i romantične planinarske oznake u obliku srca pomoći će vam da se ne izgubite u ljepoti crikveničkog kraja.

8. Vransko jezero
Osnovna planinarska oprema dobro će vam doći ako odlučite prošetati laganim stazama parka prirode Vransko jezero kod Zadra, domu stotinama ptica te drugih biljnih i životinjskih vrsta. Park se može obići pješice ili pedalirajući po uređenim poučnim stazama sve do vidikovca Kamenjak. Popnite se na vrh i uživajte u predivnom pogledu, u savršenom društvu, na svježem zraku, miru, tišini...

9. Plitvička jezera
U potrazi ste za čarolijom prirode koja oduzima dah u bilo koje godišnje doba? Onda na noge obujte udobne tenisice za hodanje i pravac u NP Plitvička jezera. Zimi su za posjet otvorena Donja jezera te su u funkciji brod i vlak, dok je dio staza zatvoren do proljeća zbog sigurnosti posjetitelja. Doživite pravu zimsku bajku uz pogled na poznati Veliki slap koji i zimi oduzima dah sa svojih 80-ak metara.

Plitvička jezera su prirodno čudo koje moramo vidjeti!
Foto: Hervis

Eto, to je naših devet ideja za romantični izlet na otvorenom ove zime. Odaberite onu koja vam je najviše po guštu, obucite i spakirajte sve što vam treba i sutra ujutro pravac u prirodu!

Nedostaje vam nešto od odjeće ili obuće? Ne problema jer tu je Hervis, specijalizirana trgovina sportske opreme koja u ponudi ima samo najbolje od planinarske opreme svjetski poznatih marki.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije