Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIT ILI ISTINA?

Može li nas topli čaj zaista rashladiti tijekom vrućina? Evo što kažu stručnjaci

Shutterstock
26.07.2022.
u 11:30

Svi mislimo da je tijekom ljeta i vrućeg vremena najbolje piti što hladnije napitke, no je li zaista tako?

Ispijanje čaja nosi razne dobrobiti: od smanjenja rizika od srčanih oboljenja, snižavanja krvnog tlaka, ojačavanja imuniteta, do pomoći pri mršavljenju, no često se piše i da nas topli čaj ljeti može rashladiti, a znanstvenici su provjerili radi li se o mitu ili o istini, piše Express.

Kemičar i istraživač dr.Tim Bond kaže da nas topli napitak poput čaja zaista može rashladiti tijekom vrućeg dana, te da je to razlog zbog kojeg se on u velikim količinama pije u Indiji.

Vino za srce, a šampanjac za mozak? Doznajte zašto su dobra ova alkoholna pića

1/6

- Istraživanja sugeriraju da se u uvjetima koji dopuštaju potpuno isparavanje znoja temperatura tijela nakon konzumacije toplog čaja smanjuje više nego nakon konzumacije hladnog napitka - objasnio je.

Jedna studija provedena na skupini biciklista na vrućini otkrila je da ledeno hladno piće rezultira manjim smanjenjem topline i znoja i nego toplije piće. Razlog je vjerojatno promjena u senzorima topline u jednjaku i želudcu; naime živci u našim ustima i gornjem dijelu probavnog trakta reagiraju na toplinu, što senzor u mozgu navodi da proizvodi više znoja. Dok isparava, znoj nas učinkovito hladi

No isto tako, morate znati kada je najbolje popiti topli čaj umjesto hladnog napitka. Ako je postotak vlage visok, možda sav znoj neće  napustiti površinu kože. Ako na sebi imate previše odjeće ili se znojite tako da znoj s vas kapa umjesto da isparava, tada ispijanje toplog napitka nije dobra ideja i bolje će poslužiti hladni napitak. 

- Čaj sadrži kofein u razinama koje poboljšavaju naše kognitivne procese, bez smanjenja hidratacije. Klinička istraživanja pokazuju tako i da čaj nudi ista hidratantna svojstva kao voda i pomaže u normalnoj ravnoteži hidratacije - zaključio je dr. Bond.

Ljeti se najradije tuširate hladnom vodom? Više će vas rashladiti topla kupka, kažu stručnjaci

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije