Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Moderni načini komunikacije pacijenta i doktora dentalne medicine

Moderni načini komunikacije pacijenta i doktora dentalne medicine
Foto: Shutterstock
22.02.2018.
u 12:00

Utjecaj suvremenih digitalnih medija sve je više prisutan u svakodnevnom životu naših pacijenata i pojava svakog novog modnog trenda, od odjeće, obuće, frizure pa sve do izgleda zubi, značajno utječe na svijest pojedinca o vlastitom izgledu.

Lijep osmijeh često se povezuje s poslovno uspješnim osobama i predstavlja svojevrsni imperativ uspjeha, pa stoga ne čudi činjenica da sve veći broj pacijenata zahtjeva potpuno rekonstruiranje stanja usne šupljine s ciljem postizanja budućih osobnih dostignuća.

Preoblikovanju pacijentovog osmijeha

No, poistovjećivanje pacijenta s izgledom neke javne osobe može predstavljati problem za stomatologa. Naime, fotografije poznatih osoba u digitalnim medijima nerjetko su prethodno dorađene, uklonjene su im sve manjkavosti, izmijenjeni parametri boje te ponekad i dodani neki elementi, a sve u svrhu postizanja što idealnijeg izgleda kojeg je vrlo teško postići u prirodi. S druge pak strane, svaki je pacijent pojedinac za sebe, s vrlo jedinstvenim prirodnim obilježjima koja je gotovo nemoguće kopirati, a drastične promjene moguće je, iako ne uvijek u potpunosti uspješno, postići samo opsežnim kirurškim zahvatima. Ne i manje važnim problemom u preoblikovanju pacijentovog osmijeha čine se i ograničenja u stomatološkim materijalima, tehnikama i tehnologijama koje stoje na raspolaganju stomatologu prilikom provođenja različitih stomatoloških zahvata.

Međusoban razgovor pacijenta i stomatologa

Vrlo je važno prije donošenja konačne odluke o potrebi za preoblikovanjem osmijeha prevesti niz pripremnih postupaka kako bi se međusobno što bolje razumjeli, pacijent iznio svoja viđenja budućeg izgleda, a stomatolog potvrdio mogućnost postizanja željenog izgleda.

Prvi i najvažniji korak u tom smjeru svakako je međusoban razgovor pacijenta i stomatologa koji pažljivo sluša sve pacijentove primjedbe vezane uz postojeće stanje. Potom slijede nezaobilazani klinički i radiološki stomatološki pregledi tijekom kojih stomatolog utvrđuje postojeće stanje zubi i gingive na temelju kojeg planira buduće zahvate.

Kompjuterska analiza pacijentovog osmijeha

Pored utvrđivanja zdravstvenog stanja zubi i mekih tkiva potrebno je promotriti i estetske parametre poput postojeće boje zubi, njihovog oblika i veličine te potrebe za njihovom promjenom. Nezaobilazan dio postupka predstavljaju fotografiranje pacijenta te prijenos fotografije u kompjuterski program zbog daljnje analize i planiranja. Pohranjenu je fotografiju moguće usklađivati s raznim opcijama izgleda te ih provesti u dogovoru s pacijentom. U konačnici je na temelju provedene analize potrebno izraditi trodimenzionalan predložak pacijentovog osmijeha na sadrenom modelu kojeg pacijent može vidjeti i na taj način realno sagledati svoj potencijalni budući izgled prije nego je zahvat uopće i započeo. Treba istaknuti kako se radi o okvirnoj simulaciji, što znači da će u praksi vjerojatno doći do nekih promjena, ovisno o stanju pacijentovih zubi, ali pomoću nabrojenih alata pacijent lakše shvaća stomatološki zahvat i potrebnu za njegovim provođenjem, a stomatolog bolje razumije potrebe pacijenta.

Nakon provedenih pripremnih postupaka i pacijentove suglasnosti o okvirnom budućem izgledu može se pristupiti estetskom stomatološkom zahvatu koji će uz detaljan plan minimalno invazivnim postupcima osigurati maksimalan estetski učinak na obostrano zadovoljstvo i pacijenta i stomatologa.

Ukratko:

  1. Porazgovarajte sa svojim stomatologom o problemima koji vas muče, a vezani su uz izgled vašeg osmijeha.
  2. Analizirajte zajedno sa stomatologom postojeće stanje vašeg osmijeha.
  3. Razmotrite sve mogućnosti za unapređenjem izgleda uz uporabu minimalno invazivnih postupaka s vašim stomatologom.
  4. Kvalitetna međusobna komunikacija ključ je budućeg uspjeha i zadovoljstva izgledom novog osmijeha.

prof.dr.sc. Dubravka Knezović Zlatarić, specijalist stomatološke protetike
Zavod za mobilnu protetiku
Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Član Radne skupine za obrazovanje i edukaciju u dentalnoj medicini pri Ministarstvu zdravstva

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije