Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Mazali ste svinjsku mast na kruh, ali više je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali

Monica Reinagel svjetski je poznata nutricionistica koja često daje savjete o zdravoj prehrani, a razbija i mitove o hrani. Otkrila je koje namirnice, iako vjerujemo suprotno, možemo konzumirati češće
22. kolovoza 2021. u 19:37 18 komentara 76237 prikaza
Foto: Shutterstock

Konzumacija obične, crne kave pokazala se dobrom kad je riječ o povećanju dobrog kolesterola u tijelu te o smanjenju upala. Kava je bogata antioksidansima koji štite srce i stanice, a ako ne pretjerujete u konzumaciji, nema potrebe izbaciti je iz dnevnog plana prehrane.

Odrezak

Crveno meso, tvrdi Reinagel, ima lošu reputaciju iz sasvim pogrešnih razloga. Filet mignon i flam odrezak (potrbušina) komadi su koji su nutritivno vrlo jaki i zbog toga dobri za zdravlje srca. Crveno je meso dobar izvor proteina, željeza, vitamina B skupine, cinka i ostalih nutrijenata te sadrži i mononezasićene masnoće, slične onima iz maslinova ulja pa se preporučuje njegova konzumacija.

Sebastijan Dračić u Muzeju suvremene umjetnosti predstavlja ciklus Kob

1 / 5

Svinjska mast

Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast ima 33% manje zasićenih („loših“) masti od maslaca, dvaput više onih „dobrih“, mononezasićenih i tri puta veći udio omega 3 masnih kiselina. Iako nutricionistkinja savjetuje da primarni izvor masnoća ostane maslinovo ulje, ne vidi ništa loše u tome da vam svinjska mast bude druga na listi. BBC piše da je svinjska mast odličan izvor vitamina B i minerala. 

Krumpir

Ako smanjujete količinu soli koju konzumirate u danu, trebali biste povećati unos kalija, savjetuju nutricionisti. Jedite svježe voće, povrće i cjelovite žitarice, a jedan od najboljih izvora kalija je krumpir.

Perite voće nakon kupnje, a ove vrste obavezno temeljito operite

Nije mogla vjerovati 'Suprug je napustio restoran u kojem smo večerali - i otišao kod prostitutke' pita za savjet 'Otkrio sam da mi supruga ima aferu nakon što sam je uhvatio kako ljubi našeg susjeda' Isprobajte! Kuharica podijelila recept za savršeno pečene krumpire čija priprema traje 15 sati; mnogi kažu da se isplati
PLJUŠTE ČESTITKE
FOTO Prepoznajete li ga? Danas slavi 55. rođendan, a Hrvatskoj je donio neizmjernu sreću
PVMax
Sunce na vašem krovu
Projekt PVMax – REGEA priprema investicijski val u sunčane elektrane
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • enigmus-hr:

    E volio sam ju. Još posoljenu, ma milina. Onda je doktorica rekla da imam masnoće i da ne smijem :(

  • MalenaB:

    Ne čista,nego kosana mast,prefina.

  • samohrani samojed:

    Mi smo,davno je to bilo,kruh namazan mašću i izrezan na kockice,pošećeren,zvali kolači.