Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Magnetska rezonanca mogla bi biti štetna

28. svibnja 2008. u 19:04 1957 prikaza
mr-txt.jpg
Foto: import

Britanska agencija za zaštitu zdravlja ljudi (HPA. Health Protection Agency) provesti će istraživanje o sigurnosti magnetske rezonance (MR), zbog straha da bi magnetsko polje koje se koristi u toj pretrazi moglo imati negativan učinak na zdravlje.

MR je dijagnostička metoda koja se koristi vrlo često, kako bi liječnici dobili uvid u unutrašnjost tijela. No, ta metoda stvara jako magnetsko polje, te se strahuje da bi to magnetno polje moglo povećati rizik za neke bolesti, kao što je rak.

Predstojnik agencije, Sir William Steward, priznao je da je MR korisno dijagnostičko sredstvo. „Ipak, trebamo imati na umu da je megnetsko polje koje proizvodi stroj vrlo jako, i da se postaje sve jače, kako bi se što više poboljšala čistoća slike,“ tvrdi Sir Steward.

„Pacijenti i medicinsko osoblje se jako izlažu magnetskom polju, a postoje nedostatne informacije o mogućim dugotrajnim popratnim učincima magnetskog polja na zdravlje,“ nastavio je.

Glasnogovornik navedene agencije izjavio je britanskim medijima da je istraživanje „mjera predostrožnosti“ i da pacijenti „ne bi trebali biti zabrinuti“.

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?