Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
moje zdravlje

Komad kruha i voda ublažit će žgaravicu

grlo (1)
Foto: Thinkstock
27.02.2014.
u 11:44

Pokušajte shvatiti što vam izaziva žgaravicu. Izbjegavajte začine, rajčice, crnu kavu, papriku, agrume, čokoladu, alkoholna i gazirana pića

Za mnoge je žgaravica normalna pojava, problem koji se javlja kad pretjeraju s jelom i pićem, pa je često ne shvaćaju ozbiljno.

– Žgaravica, piroza, gorušica osjećaj je boli, žarenja, pečenja u području ždrijela i iza prsne kosti. Simptom je upale sluznice jednjaka bez obzira na uzrok koji je doveo do toga. Pogrešno je mišljenje da je žgaravica posljedica povećane kiseline u želucu – ističe Nada Dogan, dr. med., ravnateljica Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije za Moje zdravlje.

Žgaravica se javlja i u slučaju nedovoljne količine kiseline u želucu jer uzrok žgaravice je bolest sluznice jednjaka, a ne želuca. Žgaravicu će ublažiti komad kruha ili čaša vode.

Narodni lijek soda bikarbona brzo uklanja simptome, no zbog promjena koje izaziva njezina povećana koncentracija nije preporučena u liječenju.

– Stres i nepravilna ishrana dovode do poremećaja u probavi i mogućeg razvoja žgaravice. Zbog toga treba redovito jesti, četiri do pet manjih obroka tijekom dana jer obilni obroci mogu dovesti do vraćanja kiseline u jednjak. Valja izbjegavati hranu koja izaziva povećano stvaranje kiseline. Poželjno je smršaviti, izbjegavati tijesnu odjeću koja povećava abdominalni tlak i mogućnost vraćanja kiselog sadržaja u jednjak.

Lijekovi koji se koriste u liječenju žgaravice blokiraju stvaranje želučane kiseline ili vežu želučanu kiselinu na sebe. Liječenje ovisi o uzroku i treba ga odrediti liječnik – kaže dr. Dogan.

>>Ovih 10 namirnica nikako ne smijete jesti prije odlaska u krevet

>>'Čudotvorna' soda bikarbona čisti, liječi... Evo 20 savjeta kako je koristiti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije