Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobro je znati

Koliko je zapravo odvratna plastična boca za vodu i koliko često bi je trebalo mijenjati?

Getty Images
12.10.2019.
u 07:00

Važno je pravilno čistiti bocu za vodu, a jednako tako i s vremenom kupiti novu

Boca za vodu koja se koristi svaki dan leglo je bakterija, a posebno je opasan dio iz kojeg se pije, odnosno koji izravno naslanjamo na usta. Bocu bi trebalo prati svaki dan i to vrlo temeljito, a povremeno se mora ubaciti i u perilicu za pranje posuđa. 

Foto: Getty Images

Klinički profesor patologije i mikrobiologije Philip Tierno kaže: "Bakterije s vremenom rade biofilm (zajednica mikroorganizama koji su povezani s površinom) u unutrašnjosti boce i zato se na određene načine treba riješiti tih bakterija." 

Najgore je što biofilm sadrži razne bakterije. Od onih postojećih koje se nalaze unutar boce pa do svih onih koje rukama prenesemo na bocu. Ipak, rješenje je pravilno pranje plastične boce. 

Važno ju je oprati izvana, ali i njezinu unutrašnjost, a isto tako i dio iz kojeg pijemo, koji se nalazi ispod poklopca boce. Boca se može oprati toplom vodom i sapunom i to detaljno nakon svake upotrebe. Svakih nekoliko mjeseci bi je trebalo oprati i u perilici za posuđe. Oni koji nemaju perilicu, bocu mogu oprati u posudi koja je napunjena vrućom vodom, sapunom i octom i dobro je oribati spužvicom.

Ako se osjeti neugodan miris, potrebno je bocu baciti i kupiti novu. 

Pogledajte kako se zdravo hraniti nakon 50. godine života:

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar prahrvat
prahrvat
11:06 12.10.2019.

i ja pijem iz plastike. već sam mrtav

DJ
djako951
10:35 12.10.2019.

pa ja pijem vodu iz boce u koju sipam iz slavine i držim u hladnjaku više od 40 god. pa bih se trebao zapitati da li sam ja uopće još živ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije