Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danak načinu života

Karcinom debelog crijeva ugrožava one iznad pedesete

'19.10.2010. Opca Bolnica, Varazdin - U USKOK-ovoj  akciji Ordinacija uhiceno je troje djelatnika odjela za ginekologiju u Varazdinu. Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
Marko Jurinec/PIXSELL
Autori: sh, g
18.12.2012.
u 16:00

U Hrvatskoj raste broj oboljelih, godišnje ih je oko 3000. Zato, oprez! Idite redovito na preglede, osobito ako ste u rizičnoj grupi

Rak debelog crijeva bolest je modernog doba koja najviše ugrožava one iznad 50. godina. U Hrvatskoj raste broj oboljelih, godišnje ih je oko 3000. Zato, oprez! I u svijetu, osobito u razvijenim zemljama bilježi se rast rast broja oboljelih i umrlih. To je treći najčešći maligni tumor u svijetu, a po smrtnosti je na drugome mjestu u razvijenim zemljama. U Hrvatskoj je na drugom mjestu uzroka smrtnosti od zloćudnih bolesti oba spola (u muškaraca iza raka pluća, a u žena iza raka dojke). Stručnjaci upozoravaju da se rizik od razvoja tog tumora povećava sa godinama života.

Rizik od razvoja tog tumora ovisi o dobi, a osobito se povećava u dobi od 50 do 55 godina. U starijoj dobi rizik se dodatno povećava. Iako su dijagnostika i kirurgija te terapija napredovale, ovu je zloćudnu bolest najbolje prevenirati, upozorio je prim. dr. sc. Tomislav Brkić, predsjednik Nacionalnog povjerenstva za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Preživljavanje bolesnika s uznapredovalim stadijem bolesti godinama se ne mijenja. Stoga su redoviti pregledi najvažnije “oružja” u borbi za smanjenje smrtnosti od ove zloćudne bolesti.

>> Metformin - novi lijek protiv raka dojke, prostate i debelog crijeva

Ključne riječi

Komentara 1

PR
Presto
21:54 18.12.2012.

Preživljavanje bolesnika s uznapredovalim stadijem bolesti godinama se ne mijenja. Netočno. Kemoterapija je od 2008. strahovito napredovala(Xeloda - npr jedna pacijentica kaže "I've been traveling the road of Living with Cancer for almost 6 years and for 3 1/2 of those years Xeloda kept me stable." ) U kombinaciji s oxaliplatinom (XELOX) metastaze se doslovce suše. Naravno, ovisno o tipu tumora ali preživljavanje je s metastazama na jetri povećano sa 6-8 mjeseci na preko 30. Ovi novi tretmani omogućuju resekciju jetre u oko 30% slučajeva, a od toga pola preživljava 10 godina. Prestanite plašiti ljude i dajte im nadu da nije sve gotovo i ako zakasne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije