Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LAKŠA KONTROLA BOLESTI ZA PACIJENTE

Kako moderne tehnologije utječu na dijabetes tipa 2

dr. sc. Mladen Grgurević
04.10.2021.
u 07:30

Danas imamo bolja tehnološka rješenja za praćenje razine glukoze u organizmu i to je uvelike olakšalo kontrolu bolesti samim pacijentima

Napredak tehnologije donio je boljitak u svim poljima života, pa tako i u medicini odnosno u liječenju dijabetesa. Danas je liječenje šećerne bolesti nedvojbeno drugačije i bolje nego li prije desetak, petnaestak godina, da ne govorimo prije pedesetak godina. U tom kontekstu puno je kvalitetniji nadzor nad razinom glukoze u organizmu, pa tako i farmakoterapijski pripravci odnosno lijekovi, koji su nedvojbeno bolji i kvalitetniji jer imaju višu dodanu vrijednost u odnosu na ono kako je bilo prije, istaknuo je dr. sc. Mladen Grgurević, dr. med., internist - endokrinolog i dijabetolog iz Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac, KB Merkur.

- Kad govorimo o tehnologiji u dijabetesu onda trebamo gledati dvije osnovne grane - napredak tehnologije u smislu kvalitetnijih farmakoterapijskih pripravaka odnosno kvalitetnijih i boljih lijekova i napredak tehnologije u smislu boljih načina administracije tih lijekova kad govorimo o inzulinu, ali i što se tiče nadzora nad razinom glukoze u organizmu - naglasio je dr. sc. Grgurević.

Dodao je da je danas rutina da ljudi u kućnim uvjetima provjeravaju razinu glukoze u krvi, bez obzira rade li to glukometrom i trakicama ili kontinuiranim mjeračima i ovisno o terapijskom režimu kod određenih bolesnika, interveniraju po tim izmjerenim vrijednostima.

Glukometri su danas toliko mali da ih se bez problema može nositi u torbici i u svakom trenutku izmjeriti razina glukoze u krvi, a što se tiče kontinuiranih mjerača tzv. senzora, to su uređaji koji stalno mjere razinu glukoze i šalju signal pametnom telefonu. Signal se može dijeliti s više primatelja, pa tu razinu glukoze, uz pacijenta, mogu kontrolirati djeca, unuci, roditelji - naglasio je dr. sc. Grgurević.

Kakva je situacija s inzulinom odnosno koliko su moderne tehnologije utjecale na bolje ishode liječenja?

Što se tiče samih lijekova, inzulin je daleko kvalitetniji nego li je bio prije, pa samim time ima mnogo manje nuspojava, no s dodatnim koristima u smislu boljih kardiovaskularnih ishoda odnosno manje neželjenih komplikacija, objašnjava dr. sc. Grgurević.

No kako je i kada nastao inzulin?

Istraživači Frederick Banting i Charles Best 1921. godine u Torontu uspješno izdvajaju inzulin iz pseće gušterače i ispituju njegov učinak, te po prvi put pružajući nadu oboljelima od šećerne bolesti. Već sljedeće godine Leonard Thompson, 14-godišnji dječak koji je težio tek nešto više od 29 kilograma, postaje prva osoba sa šećernom bolešću koju su liječili inzulinom. Nakon primjene Bantingova i Bestova ekstrakta (koji je opisan kao gusta, smeđa, ljepljiva smjesa) Leonardu padaju vrijednosti šećera u krvi.

Pridonose li moderne tehnologije sprječavanju komplikacija u liječenju dijabetesa tipa 2 doznajte u videu:

Više o kampanji za prevenciju i kontrolu dijabetesa tipa 2 doznajte na: LikeYou2.hr

Sadržaj nastao u suradnji s Novo Nordisk Hrvatska.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije