Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kako bulimija i anoreksija dovode do promjena na zubima?

Kako bulimija i anoreksija dovode do promjena na zubima?
Foto: Shutterstock
07.03.2018.
u 11:20

Najčešći simptom koji uočavamo u oboljelih od bulimije je erozija zuba odnosno poremećeno trošenje zuba.

Anoreksija i bulimija bolesti su novoga doba koje dovode specifičnih promjena na zubima i oralnoj sluznici a koje mogu biti vidljive i prije nego li nastupe sistemski poremećaji i komplikacije.

Intraoralne manifestacije ovih bolesti su: zubni karijes, erozija cakline, povećana količina karijesogenih bakterija, ortodontske anomalije, kserostomija (subjektivni osjećaj suhoće usta), snižen pH sline, povećanje parotidnih žlijezda, poremećaj gutanja. Anoreksični bolesnici pokazuju dodatne simptome u vidu upale jezika (atrofični glositis), promjena na zubnom mesu te povećane incidencije infekcije kandidom albikans.

Preosjetljivost zubi kao posljedica povećanog lučenja kiseline

Najčešći simptom koji uočavamo u oboljelih od bulimije je erozija zuba odnosno poremećeno trošenje zuba. Povraćeni sadržaj kiselog pH iz želuca u ustima izaziva povećanje lokalne kiselosti što uzrokuje eroziju cakline posebno jezičnih površina gornjih zubi. Zbog izloženog dentina i otvorenih dentinskih tubulusa bolesnici najčešeće pate i od dentinske preosjetljivosti odnosno povećane osjetljivosti na hladne i vruće napitke i hranu, gazirana pića i slatke namirnice. Osim toga narušena je estetika zuba. U sklopu prevencije erozija bolesnicima se preporučuje nakon povraćanja isprati usta vodom.

Povećanje žlijezda slinovnica pojavljuje se u 10-50% bolesnika s anoreksijom nervozom i bulimijom. Najčešće je zahvaćena obostrano podušna žlijeda. Pretpostavlja se da do povećanja žlijezde dolazi zbog povećane potrebe za sekrecijom sline. Žlijezde slinovnice se smanjuju kad se tjelesna težina vrati na normalu, a bolesnici prekinu sa nezdravim prehrambenim navikama. Međutim stanje može potrajati i stvoriti estetske probleme.

Suhoća usta i manjak vitamina može uzrokovati probleme

Suhoća usta kod bolesnika oboljelih od bulimije i anoreksije nastaje kao posljedica uzimanja pojedinih lijekova odnosno antidepresiva, diuretika i laksativa. Nakon prestanka primjene lijekova nestaju simptomi kserostomije jer lijekovi ne uzrokuju ireverziblne promjene u žlijezdama slinovnicama. U ovom slučaju mogu se koristiti preparati za lokalnu stimulaciju kao što su žvakaće gume bez šećera, bonboni bez šećera, itd.

U sklopu malnutricije javljaju se i hipovitaminoze

Manjak vitamina C dovodi do raznih promjena u usnoj šupljini. Budući je vitamin C bitan u sintezi kolagena i zaustavljanju krvarenja, njegov nedostatak očituje se spontanim krvarenjem gingive, upalom zubnog mesa, stvaranjemrana na zubnom mesu te povećanom pokretljivošću zuba.

U ovih bolesnica postoji i povećana učestalost manjka željeza i manjka stanica koje sudjeluju u obrani organizma (neutrofila). Zbog manjkave prehrane i smanjenog unosa željeza javlja se sideropenična anemija. Perniciozna anemija nastaje zbog pomanjkanja vitamina B12, kod ovih bolesnica nastaje zbog smanjenog unosa ovog vitamina. Od općih simptoma i pokazatelja koji su karakteristični za većinu anemija (pospanost, umor, blijedoća kože i sluznica) javljaju se i promjene u usnoj šupiljini. Glavni pokazatelji anemije u usnoj šupljini jest blijedoća sluznice, koja je ujedno pojačano osjetljiva na traume te pokazuje veću sklonost razvoju infekcija. Prvi znak perniciozne anemije je Moeller – Hunterov glositis: jezik je gladak, bez papila i izrazito crven. Osjet okusa se gubi, a pacijenti se često žale na osjećaj pečenja. Povećana je sklonost za infekciju kandidom.Stomatolog može biti prva osoba koja uoči promjene na sluznic usne šupljine i zubima te može uputiti pacijente na daljnje liječenje.

prof.dr.sc. Vanja Vučićević Boras
Zavod za oralnu medicinu
Stomatološki fakultet
Zagreb
boras@sfzg.hr

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije