Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Joga u svakidašnjici

Kad plačemo, plače i svaka naša stanica

'13.07.2010..  Zagreb-Vje\\u009Ebe izvodi prof. Jelena Vucetic iz Medical Yoga Centra. Vjezba 10.c.. Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
'Boris Scitar/PIXSELL'
20.09.2010.
u 09:00

Najnovija istraživanja pokazuju da je ozdravljenje kod većine bolesti brže ako bolesnik uspije uspostaviti vezu s prirodom

Američki psihijatar George Solomon davno je napisao: “Kad kažemo duh, ljudi obično pomisle na nešto zagonetno što živi negdje gore u glavi i ne miče odande. Zaboravljaju da je duh neraskidivo povezan i s najudaljenijom stanicom u tijelu, da svake sekunde prima od nje milijune informacija i vraća joj milijune impulsa”. 

Jogi Cheytanya Singh otprilike je rekao to isto, no kako je od Stanforda bio udaljen nekoliko tisuća kilometara i nekoliko stotina godina, izrekao je to malo poetičnije: “Kad plačemo, svaki djelić našega tijela plače s nama”. 

Na pitanje kako dovesti u sklad psihu i tijelo, drevno jogijsko učenje i suvremena znanost daju isti odgovor: ključ je u ostvarenju izravne veze s prirodom. Najnovija istraživanja, naime, pokazuju da je ozdravljenje kod većine bolesti brže ako bolesnik uspije, makar i u najjednostavnijim stvarima, uspostaviti vezu s prirodom. 

No prirodu često doživljavamo samo kao drveće, cvijeće, planine, rijeke... pa se po toj logici i roštiljada u planinskoj vikendici uz litre popijenog vina te kavu i cigaretu poslije obilnog obroka također smatra “prirodnom“ samo zato što se sve odvija pod krošnjama stabala. No, živjeti u skladu s prirodom znači redovito se zdravo hraniti, disati čist zrak, lijegati u skladu s prirodnim ritmovima u nama, pozitivno misliti, riješiti se stresne jurnjave, poštovati istinske potrebe tijela za odmorom, ne unositi u njega otrove i stimulanse, kretati se i redovito vježbati... 

U stojećem položaju široko razmaknutih nogu uz polagani udisaj raširite ruke. Malo zadržite dah, a zatim se uz izdisaj polako spustite u položaj prikazan na desnoj slici. Na trenutak opustite sve mišiće koliko je moguće pa se uz novi udisaj podignite i raširite ruke. Izdahnite i spustite ruke uz tijelo. Sve ponovite nekoliko puta mijenjajući strane.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
11:09 20.09.2010.

Prirodu smo uništili, kao i sebe uostalom.

MI
MINERVA
12:41 20.09.2010.

Svi se trudimo tjelesno ostati vječno mladi i zdravi, a tek poneki se sjete da pri tom pripaze da im i duh ostane mlad i zdrav...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije