Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
loše držanje

Jeste li spremni da se (konačno) uspravite?

Bolna leđa
Foto: Thinkstock
21.04.2014.
u 17:40

Loše držanje može uzrokovati glavobolje, fizičku slabost, kao i ukočenost vratnih i leđnih mišića

Loše držanje tijela, točnije leđa, može izazvati brojne zdravstvene probleme – kronične bolove u leđima i vratu, glavobolje, nesvjestice, čak i artritis.

Dakle, spremni ste da se (konačno) uspravite?

1. KORAK: Provjerite držanje. Stanite bočno ispred ogledala, a onda okrenite glavu. Trebali bi moći povući zamišljenu ravnu liniju od ušne školjke do kuka, koljena i središnjeg dijela skočnog zgloba.

A u sjedećem položaju? Postavite stopala cijelom površinom na pod, povucite stražnjicu do kraja stolice tako da se cijelim leđima oslanjate na naslon, a težina tijela neka bude ravnomjerno raspoređena na kukove. Potom povucite ramena unazad kako biste rasteretili vratne mišiće.

2. KORAK: Prepoznajte simptome: Ukoliko ne sjedite kako treba, velike su šanse da će se vremenom pojaviti ukočenost i bolovi u vratu i leđima, koji mogu pretvoriti u kronične probleme.

U početnoj fazi, loše držanje može uzrokovati glavobolje, fizičku slabost, kao i ukočenost vratnih i leđnih mišića. Ako se držanje ne popravi, mogući su i ozbiljniji problemi: pojava artritisa, vaskularni, mišićni poremećaji, kao i bolovi u vratu, rukama, nogama.

Kada stojite uspravno, vaš mozak dobiva poruku da se osjećate dobro. Zato, poradite na pravilnom držanju tijela da biste imali više samopouzdanja.

Kronični bolovi u leđima i vratu su posljedica lošeg držanja tijela.

>>Šalica jutarnje kave odagnat će vam bolove u vratu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije