Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tanji struk

Jeste li kruška ili jabuka? Žene s ovakvim oblikom tijela su zdravije

Oblik tijela
Foto: Getty Images
1/2
10.07.2019.
u 07:00

Nakupljene masnoće na trbuhu itekako igraju ulogu kada je riječ o rizicima za zdravlje, pokazalo se.

Svako tijelo je drugačije. Jeste li se zapitali je li zaista i bitno na kojim se dijelovima tijela nakupljaju vaši neželjeni kilogrami?

Istraživanje koje je trajalo punih 18 godina, a obuhvatilo je 2683 žena s normalnim BMI vrijednostima.

Pokozalao se da su žene koje imaju kruškolik oblik tijela zdravije nego s oblikom jabuke, posebice se to odnosi na zdravlje srca, objavljeno je u časopisu European Heart Journal.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Nakupljene masnoće na trbuhu itekako igraju ulogu kada je riječ o rizicima za zdravlje, pokazalo se. Žene koje su imale više masnoća na trbuhu imale su i veći rizik od oboljevanja od ateroskleroze u odnosu na one koje su imale više masnoće na bokovima i bedrima, odnosno, one koje imaju oblik tijela kruške.

Rezultati istraživanja pokazali su i da sam postotak masnoće u tijelu nije povezan s povećanim rizikom za razvijanje kardiovaskularnih bolesti, ali žene koje su imale najveći postotak masnoće u području trbuha, imale su za 91 posto veći rizik od srčanih oboljenja u odnosu na žene koje su imale uži struk.

One koje su imale nakupljene masnoće na području bedara, imale su za 32 posto veći rizik od srčanih oboljenja u odnosu na one koje imaju manje masnoća na tom području tijela. 

Stručnjaci upozoravaju i da nezdrav način života i nezdrave navike poput pušenja, ispijanja alkohola, neurednog života povećavaju rizik za razvijanje kardiovaskularnih bolesti. 

Pogledajte i video Kako sklopiti pop up šator

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije