Ako se trudite hraniti zdravije te izbjegavate prženu hranu, a i nemate puno vremena za kuhanje, onda su složenci iz pećnice prava stvar za vas. Riječ je o brzim i hranjivim obrocima koje možete pripremiti uz malo truda, a zadovoljit će i nahraniti cijelu obitelj. Ova jela idealna su za sve prilike – od svakodnevnih obroka do posebnih okupljanja. Osim što su praktični, složenci nude neograničene mogućnosti kombiniranja sastojaka i prilagodbe vašim željama. Osnovna ideja složenca je slojevito slaganje različitih sastojaka u posudu za pečenje, pri čemu se sve povezuje umakom, sirom ili začinima. Pronašli smo recepte za pet popularnih složenaca koji bi vas mogli inspirirati u kuhinji.
Klasični složenac od krumpira i mljevenog mesa: Ovaj tradicionalni recept uključuje slojeve tanko narezanog kuhanog krumpira, mljevenog mesa pirjanog s lukom i začinima, prelivenog mješavinom vrhnja i jaja. Prije slaganja u zdjelu za pečenje, krumpir skuhajte u kori, a potom da ogulite i narežite na ploške. Na njega slažite meso, potom opet krumpir, a na kraju zalijte vrhnjem. Pecite dok površina ne postane zlatno smeđa.
Vegetarijanski složenac s tikvicama i sirom: Za laganiju opciju koristite tikvice narezane na tanke ploške. Slažite ih naizmjenično s umakom od rajčice, ricotta sirom i mozzarellom. Dodajte malo svježeg bosiljka za dodatnu aromu. Ako ne volite tikvice, možete upotrijebiti i neko drugo povrće, poput patlidžana ili batata.
Lazanje s piletinom i špinatom: Umjesto klasičnih lazanja s mljevenim mesom, probajte verziju s kuhanom piletinom i kremastim umakom od špinata i vrhnja. Slojevi tijesta, piletine i umaka stvaraju neodoljivu kombinaciju. Ako niste ljubitelj lazanja, možete upotrijebiti i neko drugo tijesto te sve sastojke jednostavno pomiješati i zapeći.
GALERIJA Veterinar je otkrio kojih pet pasmina pasa nikada ne bi imao: 'Ljudi se često iznenade'
Složenac s tjesteninom i povrćem: Skuhajte kratku tjesteninu, primjerice penne, i pomiješajte je s brokulom, cvjetačom i bešamel umakom. Prelijte sve naribanim gauda sirom ili edamerom te pecite dok ne postane hrskavo. Ovu varijantu možete pripremati i s drugim vrstama povrća.
Složenac od riže i tune: Sirovu rižu pomiješajte s tunom iz konzerve, graškom i kukuruzom. Dodajte vrhnje za kuhanje i povrtni temeljac tako da u potpunosti prekriju rižu. Dodajte i naribanog sira pa sve zapecite. Riža će se u pećnici skuhati jednako i kao kad je pirjate na štednjaku. Ovo je brzo i jednostavno jelo za dane prepune obveza kad nemate puno vremena za boravak u kuhinji.