isprobajte nešto novo!

RECEPT DANA Jeste li ikad probali čuška-burek? Preukusne bugarske pohane paprike sa sirom

@kenguristyle
23.01.2025.
u 09:30

Spremni za kulinarsko putovanje u Bugarsku? Zavrnite rukave i krenimo!

Ako tražite recept koji spaja bogate okuse tradicije i jednostavnu pripremu, onda je čuška-burek savršen izbor za vas! Ovaj tradicionalni bugarski specijalitet kombinira aromatične pečene paprike, kremasti sir i kukuruznu krupicu, stvarajući jelo koje je jednako ukusno i toplo i hladno. Idealno je za posluživanje nekoliko dana, što ga čini praktičnim za obiteljske obroke ili druženja.

U ovom receptu food blogerice @kenguristyle pokazat ćemo vam kako napraviti autentični čuška-burek, uz savjete za prilagodbu recepta koji će vam olakšati pripremu, a pritom zadržati bogatstvo okusa. Spremni za kulinarsko putovanje u Bugarsku? Zavrnite rukave i krenimo!

Sastojci: 

  • 8 crvenih paprika
  • 7 jaja
  • 100 g kukuruznog brašna
  • ulje za prženje
  • 400 g grčkog sira
  • 100 g vrhnja
  • 100 g zrelog sira
  • 4 češnja češnjaka, zgnječena
  • malo svježeg peršina, sitno nasjeckanog
  • posolite i popaprite po ukusu
  • 50 g ribanog sira

Priprema: Paprike posložite u pleh i pecite u pećnici na funkciji gornjeg grijača, na maksimalnoj temperaturi, ukupno 34 minute. Nakon 17 minuta ih okrenite kako bi se ispekle s obje strane. Kad su pečene, izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade. Zatim im ogulite kožicu, zarežite jednu stranu i uklonite peteljke i sjemenke. Umutite tri jaja i pripremite kukuruzno brašno. Paprike umočite prvo u jaja, zatim u brašno, i pržite ih na vrućem ulju. Položite ih na papirnate ubruse da se ocijedi višak ulja. Ako želite skratiti vrijeme pripreme, paprike možete samo uvaljati u jaja i brašno i poslagati ih direktno u pleh bez prženja ili ih posložiti nepohane (bez umakanja u jaja i brašno).

Umutite 2 jaja i dodajte grčki sir, kajmak, zreli sir, zgnječeni češnjak, sitno nasjeckani svježi peršin, sol i papar. Sve dobro izmiješajte u jednoličnu smjesu. U vatrostalnu posudu slažite red paprika, zatim red fila, i ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Završite slojem paprika. Umutite preostala 2 jaja i prelijte ih preko zadnjeg sloja, a zatim pospite naribanim sirom. Pecite u pećnici na 210 °C oko 20-30 minuta, dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Ostavite jelo da se malo ohladi prije rezanja i posluživanja. Dobar tek!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije