Ako tražite recept koji spaja bogate okuse tradicije i jednostavnu pripremu, onda je čuška-burek savršen izbor za vas! Ovaj tradicionalni bugarski specijalitet kombinira aromatične pečene paprike, kremasti sir i kukuruznu krupicu, stvarajući jelo koje je jednako ukusno i toplo i hladno. Idealno je za posluživanje nekoliko dana, što ga čini praktičnim za obiteljske obroke ili druženja.
U ovom receptu food blogerice @kenguristyle pokazat ćemo vam kako napraviti autentični čuška-burek, uz savjete za prilagodbu recepta koji će vam olakšati pripremu, a pritom zadržati bogatstvo okusa. Spremni za kulinarsko putovanje u Bugarsku? Zavrnite rukave i krenimo!
Sastojci:
- 8 crvenih paprika
- 7 jaja
- 100 g kukuruznog brašna
- ulje za prženje
- 400 g grčkog sira
- 100 g vrhnja
- 100 g zrelog sira
- 4 češnja češnjaka, zgnječena
- malo svježeg peršina, sitno nasjeckanog
- posolite i popaprite po ukusu
- 50 g ribanog sira
Priprema: Paprike posložite u pleh i pecite u pećnici na funkciji gornjeg grijača, na maksimalnoj temperaturi, ukupno 34 minute. Nakon 17 minuta ih okrenite kako bi se ispekle s obje strane. Kad su pečene, izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade. Zatim im ogulite kožicu, zarežite jednu stranu i uklonite peteljke i sjemenke. Umutite tri jaja i pripremite kukuruzno brašno. Paprike umočite prvo u jaja, zatim u brašno, i pržite ih na vrućem ulju. Položite ih na papirnate ubruse da se ocijedi višak ulja. Ako želite skratiti vrijeme pripreme, paprike možete samo uvaljati u jaja i brašno i poslagati ih direktno u pleh bez prženja ili ih posložiti nepohane (bez umakanja u jaja i brašno).
Umutite 2 jaja i dodajte grčki sir, kajmak, zreli sir, zgnječeni češnjak, sitno nasjeckani svježi peršin, sol i papar. Sve dobro izmiješajte u jednoličnu smjesu. U vatrostalnu posudu slažite red paprika, zatim red fila, i ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Završite slojem paprika. Umutite preostala 2 jaja i prelijte ih preko zadnjeg sloja, a zatim pospite naribanim sirom. Pecite u pećnici na 210 °C oko 20-30 minuta, dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Ostavite jelo da se malo ohladi prije rezanja i posluživanja. Dobar tek!