krije se u 'zdravoj' hrani!

Je li ovaj ugljikohidrat opasniji od šećera? Stručnjak upozorava na 'tihu prijetnju' iz prehrane

Shutterstock
11.04.2025.
u 10:30
Poslušaj ovaj članak
00:00 / 00:00

Ako želite stabilizirati razinu šećera u krvi i poboljšati cjelokupno zdravlje – obratite pažnju na deklaracije.

Može li jedan ugljikohidrat biti opasniji od običnog šećera? Prema zdravstvenom stručnjaku dr. Ericu Bergu – može, i zove se maltodekstrin. Dr. Berg upozorava da upravo ova supstanca, prisutna u mnogim svakodnevnim namirnicama, može imati katastrofalan utjecaj na razinu šećera u krvi, i to gori nego sam šećer, piše Klix.ba

Maltodekstrin je polisaharid, vrsta ugljikohidrata dobivena iz kukuruza, pšenice, riže, krumpira ili tapioke. Premda nije klasificiran kao šećer, njegovo djelovanje na organizam može biti značajno agresivnije. Ovaj bijeli prah se koristi kao punilo, stabilizator, konzervans i pojačivač okusa te se često nalazi u:

  • pekarskim proizvodima (peciva, krekere, granola pločice)
  • instant žitaricama i napitcima za doručak
  • slatkišima i gaziranim pićima
  • mliječnim desertima (npr. instant pudinzima)
  • kremastim preljevima za salatu
  • juhama i smrznutim jelima
  • zamjenama za meso
  • sportskim napicima
  • tjestenini

Zašto je opasniji od šećera?

Prema dr. Bergu, ključ leži u glikemijskom indeksu (GI) – mjeri koliko neka hrana podiže šećer u krvi. Usporedbe radi:

  • Konzumni šećer (saharoza): GI oko 65
  • Glukoza: GI 100
  • Maltodekstrin: GI od 116 do 136

Dakle, iako se ne vodi kao šećer, maltodekstrin izaziva još brži i jači porast šećera u krvi. “Ljudi misle da je šećer najgori, ali postoji i nešto gore. Maltodekstrin nije šećer po klasifikaciji, ali djeluje kao šećer – i to na smrtonosniji način”, kaže dr. Berg.

Maltodekstrin često se skriva u proizvodima označenima kao “bez šećera”. Ako se proizvodi iz pšenice, može sadržavati tragove glutena, što ga čini rizičnim za osobe s celijakijom ili osjetljivošću na gluten. Pretjerana konzumacija može dovesti do povećanog rizika od debljanja, visokog kolesterola i dijabetesa tipa 2. Također, pridonosi prehrani s malo vlakana i puno procesiranih ugljikohidrata, što dodatno narušava zdravlje.

Ako želite stabilizirati razinu šećera u krvi i poboljšati cjelokupno zdravlje – obratite pažnju na deklaracije. Maltodekstrin se često krije u “dijetalnim” i “zdravim” proizvodima, no njegovo djelovanje je sve samo ne bezopasno.

GALERIJA: Izbacite ih iz jelovnika: Zbog ove 4 namirnice teško gubite kilograme

1/6

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije