Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije svejedno

Japanke su najgora vrsta obuće za noge! Evo zašto biste ih trebali izbjegavati

Japanke
Foto: Shutterstock
09.06.2015.
u 11:33

Ako ste među onima koji će zbog udobnosti izabrati japanke, stručnjaci upozoravaju: to je najgora vrsta obuće koju možete izabrati!

Žene i cipele... Posebna je to veza...

I dok mnoge žene ne mogu ni zamisliti da dan ne provedu na potpeticama, neke žene biraju udobnost ispred glamura.

Ipak, ako ste među onima koji će zbog udobnosti izabrati japanke, stručnjaci upozoravaju: to je najgora vrsta obuće koju možete izabrati!

Istraživanje objavljeno prošlog tjedna pokazalo je da nošenje štikli tijekom tri godine trajno oštećuje zglobove, ali i oni koji stalno nose samo ravne cipele imaju problema.

"Japanke su opasna vrsta obuće. One ni u kojem dijelu ne podržavaju nogu i najgora su vrsta obuće", tvrdi liječnik Tarik Khan, konzultant u Sveučilišnoj bolnici u Londonu

Kada ste u ravnim cipelama, prstima morate hvatati podlogu i to stvara veliki pritisak na prste i zglobove, dodaje. Ako cipela nema petu, a idealno bi bilo da je peta oko četiri centimetra, tada se rasteže tetiva od Ahilove pete do prstiju i dolazi do upala. Ako već nosite japanke, nemojte ih nikako nositi cijeli dan, tvrdi Rik Mellor sa Sveučilišta St Mary's, piše Daily Mail.

- Mladi i zdravi ljudi koji redovito vježbaju neće imati problema s takvom obućom. Žene koje su naučile na potpeticu, mogle bi osjećati zatezanje i bol u listovima. No ako je ravna obuća izrađena od kvalitetnih materijala, ne bi trebalo biti većih problema ako se nose povremeno, rekao je pak za 24 sata dr. Željko Markovac iz ortopedske ordinacije Markovac.

>>Znate li odabrati ljetne cipele za planinarenje? Pročitajte što trebate znati

Komentara 1

RL
@rlando
14:14 09.06.2015.

Pa neću nositi japanke cijele godine, a pogotovo zimi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije