Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prevencija

"Ja te ne poznajem i ne mogu nikamo ići s tobom"

zlostavljanje
Arhiva VL
15.11.2010.
u 11:41

- Treba osnažiti djecu koja donedavno nisu imala moć boriti se za sebe, poučiti ih da se zauzmu za sebe, kaže Jeannette Collins iz ICAP-a

Prvog se dana uvodi koncept “prava” i razgovara se s djecom o njihovim pravima da budu sigurna, jaka i slobodna. CAP-ove pomagačice igraju igrokaz s djetetom koje zlostavlja drugo dijete, a u vođenom razgovoru predstavljaju se strategije samozaštite i naglašava važnost bijega iz opasne situacije i traženje pomoći.

Vrisak upomoć

Drugog dana u igrokazu neznanac napada dijete. Slijedi vođeni razgovor u kojem se djeca poučavaju kako mogu zbuniti napadača kako bi lakše pobjegla te se vježba vrisak za poziv upomoć. Igrokaz trećeg dana predstavlja napad poznate odrasle osobe. Djeca se poučavaju kako razlikovati dobre i loše dodire te da imaju pravo postaviti osobne granice privatnosti i intimnosti s drugim ljudima. Ponovno se naglašava snaga sigurne i jake riječi “ne”. Riječ je o CAP-ovu programu prevencije zlostavljanja djece, jednom od najkvalitetnijih programa primarne prevencije zlostavljanja djece u svijetu, koji u Hrvatskoj provodi udruga roditelja “Korak po korak”, a u deset godina obuhvatili su 43.650 djece, 30.296 roditelja i 11.637 djelatnika vrtića i škola. 
Dosad su se provodili predškolski CAP, osnovni CAP za mlađu školsku djecu i TeenCAP za tinejdžere, a sada se širi i na djecu s teškoćama u razvoju.

 “Korak po korak” ugostio je jučer Jeannette Collins, direktoricu programa i kurikuluma u Međunarodnom centru za prevenciju napada (International Center for Assault Prevention – ICAP) iz SAD-a.

 Što kažu osuđenici

 – Zlostavljanje je djece univerzalni problem, a njegovo je iskorjenjivanje monumentalni zadatak u kojem svatko od nas treba učiniti svoj dio. Istražujući, radili smo s osuđenim zlostavljačima. Svi su rekli da žrtvu biraju procjenjujući koliko će biti podložna. Stoga, ako dijete podučimo vještinama, manje su podložna manipulacijama – rekla je Collins.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije