Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Istraživanje pokazalo da moždani udar češće imaju žene s određenim krvnim grupama

Moždanom su udaru najsklonije žene koje puše i uzimaju oralnu kontracepciju, a imaju krvnu grupu A, B ili AB (dakle bilo koju osim 0)
08. travnja 2021. u 07:00 4 komentara 49394 prikaza
Foto: Shuttershock

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u SAD-u svakih 40 sekundi netko ima moždani udar, a svake četiri minute jedna osoba od njega i umre.

U Hrvatskoj je moždani udar, kao i u Europi i svijetu, drugi uzrok smrti od kojeg je, prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u 2019. umrlo 6137 osoba, odnosno 11,6 posto svih umrlih.

Najstrašnije je, kažu iz Američkog udruženja za moždani udar, to što osoba prije moždanog često nema nikakve tegobe ni znakove upozorenja, no i tihi moždani udar može biti koban.

Ipak, bez obzira na to je li tihi ili simptomatski, moždani se udar, napominju liječnici, spriječiti može u čak 90 posto slučajeva, a najvažniji je korak u prevenciji identificirati i razumjeti vlastite rizične čimbenike među kojima je, čini se, i krvna grupa.

U Bedenici danas organiziraju akciju darivanja krvi, odazovite se

1 / 2
Darivanje krvi

Tako je naime pokazalo nedavno istraživanje američkog Nacionalnog instituta za neurološke poremećaje koje kaže da su moždanom udaru najsklonije žene koje puše i uzimaju oralnu kontracepciju, a imaju krvnu grupu A, B ili AB (dakle sve osim 0).

Istraživači su promatrali 350 žena koje su prije 50. godine života doživjele moždani udar i podatke usporedili s 383 žene koje nisu imale moždani udar. Zaključili su da žene koje puše i uzimaju oralnu kontracepciju, a nemaju krvnu grupu 0, imaju gotovo dvostruko veću vjerojatnost da dobiju moždani udar prije nego što uđu u peto desetljeće života.

 | Autor : Shuttershock Foto: Shuttershock

– Htjeli smo utvrditi povećava li krvna grupa rizik od moždanog udara među korisnicama oralne kontracepcije i čini se da je tako – rekao je glavni autor studije dr. Steven J. Kittner, inače profesor neurologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Maryland.

Isto tako, prema ovoj studiji žene koje puše i uzimaju oralnu kontracepciju bez obzira na krvnu grupu gotovo pet puta češće imaju moždani udar, dok one koje samo uzimaju oralnu kontracepciju moždani imaju triput češće od žena koje ju ne koriste. 

Ovo inače nije jedino istraživanje koje je pronašlo vezu između krvnih grupa i moždanih udara, a prema istraživanju iz 2011. godine muškarci i žene s krvnom grupom AB imaju 26 posto veći rizik od moždanog udara, dok žene s grupom B imaju 15 posto veći rizik od moždanog u usporedbi sa ženama s krvnom grupom 0. Jedan od razloga većeg rizika od moždanog udara kod onih koji nemaju krvnu grupu 0 jest to što su sve druge grupe sklonije stvaranju krvnih ugrušaka – objasnila je jedna od voditeljica studije iz 2011, dr. Jo Ann Manson s preventivne medicine u bolnici Brigham za Best Life Online.

CDC primjećuje da rizik od moždanog udara raste i s godinama pa se, kažu, šanse za moždani udar svakih deset godina nakon navršene 50. gotovo udvostručuje. Kod žena mlađih od 50 godina najčešći su uzročnici rizika krvna grupa, pušenje i oralna kontracepcija.

Koliko kave je previše kave?

Frankie Muniz MALCOLM U SREDINI S 27 je doživio moždani udar i izgubio pamćenje, a sada konačno ima razloga za slavlje! Kim Kosanović Kim (23) ispričala svoju priču 'Kad sam se probudila nisam ništa znala, mislila sam da imam 13 godina...' bolnica Svjetski dan moždanog udara Gotovo svi moždani udari mogu biti prevenirani - njih i do 90%
Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
 • Avatar Idler
  Idler:

  Zanimljivo, veliju kak je "0" otpornija i na koronu, vrag ga bi znal ?!

 • montello:

  hm teško

 • Vito:

  Ah, da, skoro zaboravih: Koliko je "ono" žena na svijetu??? Statistike "govore" da ih ima više od muških. Isto tako i da su krvne grupe podjednako raspoređene, što dovodi do pitanja: Hoće li krvna grupa +-0 "na kraju" prevladati nad ... prikaži još! preostalih tri grupe??? Genetičari će imati posla kod izrade krvne grupe 0 (+- svejedno) kad će očevi naručivati sinove, a o kćerima nitko neće niti razmišljati. Što će ti kći s felerom krive krvne grupe?