Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skupa produljuju vijek za 6 godina!

Nikad nije kasno! Istraživanje otkrilo koje je navike potrebno usvojiti ako želimo dugo živjeti

starenje
Shutterstock
16.05.2022.
u 14:30

Istraživači su otkrili da je svaka zdravstvena navika povezana s barem pola godine duljeg života, a sudionici srednje dobi koji su ih usvojili sedam ili osam produljili su si život za čak šest godina!

Nova je studija o dugovječnosti pokazala da zdrave životne navike život mogu produljiti za šest godina – čak i ako su usvojene u srednjoj ili starijoj dobi. Naime, da bi doznali koliko promjenjive navike i ponašanja utječu na naš životni vijek, japanski su znanstvenici tijekom dva desetljeća pratili 49.021 muškaraca i žena u dobi od 40 do 80 godina. Cilj istraživanja bio je provjeriti može li i u toj zemlji s visokim životnim vijekom usvajanje zdravih navika produljiti život.

Vino za srce, a šampanjac za mozak? Doznajte zašto su dobra ova alkoholna pića

starenje
1/6

Inače očekivani životni vijek u Japanu je 84,7 godina; pri čemu su žene u prosjeku žive 87,7 godina, a muškarci 81,6 godina. Tako se dugačak životni vijek može pripisati brojnim čimbenicima; poput niske stope pretilosti, redovite tjelesne aktivnosti, manjeg unosa crvenog mesa i prehrane bogate ribom, omegom-3 i biljnom hranom.

Zanimljivo je da je studija pokazala i da si; iako im je već prilično visok, uvođenjem zdravih životnih navika Japanci mogu dodatno produljiti svoj životni vijek.

Tijekom istraživanja sudionici su usvajali ove zdrave navike:

  • Konzumacija voća
  • Konzumacija ribe
  • Potrošnja mlijeka
  • Zdravi tjelesne mase (BMI)
  • Uobičajena vježba
  • Prestanak pušenja
  • Prestanak konzumacije alkohola
  • Dovoljno sati spavanja

Istraživači su otkrili da je svaka zdravstvena navika povezana s barem pola godine duljeg života, a sudionici srednje dobi koji su ih usvojili sedam ili osam produljili su si život za čak šest godina! Tako su muškarci i žene koji su s 40 godina usvojili te navike prosječno doživjeli 86,8 odnosno 91,3 godine.

Jednojajčane blizanke zaručene za istog muškarca: "Želimo biti trudne u isto vrijeme"

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije