Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moje zdravlje

Istina ili mit? Dijete jača pluća kad plače

beba plače
Thinkstock
26.03.2014.
u 12:39

Plač je normalna stvar i prigodni način komunikacije s okolinom, osobito kod novorođenčeta

MIT  Dijete jača pluća kad plače

ISTINA U našoj sredini prisutno je staro vjerovanje kako je dobro pustiti malo dijete da plače jer time jača pluća.

Za to nema nikakve znanstvene potvrde. Naime, dijete ne plače da bi jačalo svoja pluća već time izražava svoje potrebe. Plač je normalna stvar i prigodni način komunikacije s okolinom, osobito kod novorođenčeta i dojenčeta.

Najčešći uzrok plača je glad, ali svaku neugodu dijete može izraziti kroz plač. Možda treba promijeniti pelenu ili tek signalizira da mu je pretoplo ili prehladno. Dijete može biti i bolesno. Upalu uha prati bol. Naravno da uz to idu prateći simptomi bolesti, sekrecija iz nosa, povišena temperatura.

Dojenačke kolike česti su razlog da dijete plače. Preporučuje se uzeti dijete koje plače u naručje jer majčina blizina i toplina umiruju dijete. Treba ga nasloniti na lijevu stranu grudi kako bi dijete osluškivalo otkucaje majčina srca koje je slušalo tijekom trudnoće. Svakom djetetu treba ljubav i pažnja.

Nekada je majkama savjetovano da se na plač djeteta ne treba previše obazirati, da ga ne treba dizati na ruke jer će se razmaziti. Dijete ima veliku potrebu za nježnošću i bliskošću uz veliku dozu ljubavi. U blagom zagrljaju majke uvijek nađe utjehu.

>>Tek rođena beba se nije dala odvojiti od majke

>>3 mita o odgoju djece: Roditelji svu djecu vole jednako?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije