Naslovnica Lifestyle Putovanja

Irski med jeftiniji je od manuka meda, a ima više antioksidansa?

Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala u našem organizmu i čuvaju stanice od oštećenja, potpomažu učinkovitu borbu protiv raznih upala u organizmu i čuvaju ljudsko zdravlje.
05. rujna 2018. u 07:02 1 komentara 613 prikaza
med
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/3

Manuka med smatra se najzdravijim medom na svijetu zbog svojih blagotvornih svojstava na ljudsko zdravlje, posebice zbog količine antioksidansa koje sadrži te antibakterijskih, antimikrobnih, antivirusnih, protuupalnih, antimikotičkih i antitumorskih svojstava. No, čini se kako bi ga s trona najzdravijeg mogao zbaciti - irski med.

Med Britanski NICE Znanstvenici: Med i propolis trebali bi biti prvi izbor u liječenju kašlja

Istraživanje provedeno u suradnji s s Dublin City University i Trinity College Dublin, pokazalo je da je irski med na razini s manuka medom. Neki uzorci, od ukupno 131, prikupljeni s cijelog područja zemlje sadrže čak i veću količinu antioksidansa, navodi se u zaključcima.

Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala u našem organizmu i čuvaju stanice od oštećenja, potpomažu učinkovitu borbu protiv raznih upala u organizmu i čuvaju ljudsko zdravlje. 

Pokazalo se da med pčela koje prikupljaju pelud s irskih plantaža vrijeska sadrži najviše količine antioksidansa od svih testiranih uzoraka, čak više nego i sam manuka med. ( op. a manuka je biljka koja raste na Novom Zelandu) 

istraživanje Tinejdžeri koji puše i piju alkohol skloniji krvožilnim oboljenjima do 17. godine života

Također, znaimljiv je zaključak da cvjetni med od "urbanih" pčela sadrži više antioksidansa od meda pčela s ruralnih područja, navodi se. Profesorica Jane Stout s Trinity Collegea u Dublinu, pojasnila je da je vjerojatno uzrok tome što na urbanom području Irske ima više različitih cvjetnih vrsta nego na ruralnim područjima. 

Tamniji med u prosjeku ima više antioksidansa nego svijetli, navodi se, no ipak med s vrijeskom prednjači u količinama antioksidansa u odnosu na ostale vrste meda, zaključuje se. 

Pogledajte i video Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

 

 

 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka