Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Olakšajte si

Imate bolne mjesečnice? Pokušajte ih ublažiti s nekim od šest savjeta ginekologinje

Shuttershock
23.03.2021.
u 07:00

Ginekologinja kaže da je za vrijeme mjesečnice posebno važno jesti uravnoteženo, i to hranu bogatu složenim ugljikohidratima i vlaknima, više ribe i orašastih plodova

Dok neke žene nemaju nikakvih tegoba i krvarenje im je jedini znak da su 'oni dani u mjesecu', mnoge druge sve dane mjesečnice osjećaju jaku bol koja ih ometa u svakodnevnim poslovima. Ginekologinja dr. Shree Datta podijelila je zato svojih, kako kaže, 'top šest savjeta' za borbu protiv grčeva tijekom menstrualnog ciklusa - i preporuku u kojim je slučajevima ipak potrebno otići liječniku. Evo što savjetuje:

Lagane vježbe

Iako većina žena u danima bolnih mjesečnica vjerojatno ne razmišlja o rastezanju, dr. Datta kaže da lagana aerobna tjelovježba - poput npr. hodanja ili joge - pomaže u oslobađaju 'hormona sreće' beta-endorfina, te može pomoći u ublažavanju nekih vrsta bolova.

Foto: Shuttershock

Jedno je istraživanje pokazalo tako da redovito vježbanje od 45-60 minuta tri puta tijekom menstrualnog ciklusa primjetno smanjuje bol, bez obzira na njen intenzitet.

Redovito vježbanje može, kaže dr. Datta, pomoći i kod drugih simptoma mjesečnice, npr. kod nadutosti i umora, koji se mogu javiti i nekoliko dana prije ili nakon ciklusa.

Uravnotežena prehrana

Ginekologinja preporučuje i uravnoteženu prehranu s hranom bogatom složenim ugljikohidratima i vlaknima, a savjetuje i jedenje više ribe i orašastih plodova, te dodatno uzimanje kalcija. 

Foto: screenshot/facebook

Nadutost, kaže, pojačava bol, a za smanjenje nadutosti preporučuje veći unos vode. 

- Najbolje je da tih dana uvijek uz sebe imate bocu vode, a trebali biste smanjiti i kofein jer loše djeluje na krvne žile i pojačava bol - rekla je dr, Datta.

T.E.N.S. uređaji

Riječ je o baterijskim uređajima za ublažavanje boli s ljepljivim jastučićima koji se prilijepe na kožu. Uglavnom su prijenosni, neinvazivni i jednostavni za upotrebu, a rade tako da ispuštaju lagane električne impulse izravno na kožu, što rezultira trncima.

- Ti impulsi mogu pozitivno utjecati na hormonalnu ravnotežu i na protok krvi, što smanjuje razinu boli - kaže dr. Datta.

Učiteljica ga je ismijala. Danas njegovo otkriće omogućuje svima da vrate dobar vid u 21 dan

1/5

Apstinencija od alkohola i pušenja

Istraživanja kažu da i nikotin i alkohol utječu na bolove za vrijeme mjesečnice, a nedavna je studija pokazala da žene koje puše 1.5 puta češće imaju bolne mjesečnice. 

Naime, neke tvari iz cigarete smanjuju protok krvi, što utječe na razinu kisika i povećava kontrakcije maternice.

Meditacija

Tehnike meditacije i disanja mogu biti korisne jer pomažu smiriti um i smanjiti loše raspoloženje i stres, koji povećavaju menstrualne grčeve.

Foto: screenshot/facebook

Studije kažu da isto tako djeluje i joga, koja pomaže i kod nekih simptoma PMS-a, poput prekomjernog zadržavanja vode u tijelu.

Tablete protiv bolova

Lijekovi protiv bolova poput Ibuprofena i paracetamola mogu također pomoći, a ako vam oni nisu dovoljni za riješiti se boli, dr. Datta preporučuje da se za alternativu obratite svom liječniku.

- Kod menstrualne su se boli najučinkovitijima pokazali ibuprofen, naproksen i diklofenak - kaže dr. Datta za Mirror, a i njihovo uzimanje preporučuje samo kod jače boli, a nikako tijekom cijelog razdoblja.

Stomatolozi otkrili: Ovo je najgore vrijeme za pranje zuba!


 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije