Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA: KAMANJE

Idila uz Kupu, bregi, planinarske staze i špilja Vrlovka, nekad dom ljudi, a danas kolonije šišmiša

Reportaža iz općine Kamanje o turističkoj ponudi mjesta
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/14
11.04.2022.
u 20:30

Idila uz Kupu, bregi, planinarske staze i špilja Vrlovka, nekad dom ljudi, a danas kolonije šišmiša

Želite li provesti dan u prirodi, okruženi vinogradima, voćnjacima, cvjetnim pašnjacima, cvrkutom ptičica i pčela, predlažem da dođete u Kamanje, malenu općinu smještenu na zapadnom dijelu Karlovačke županije, uz rijeku Kupu koja je ujedno i granica sa susjednom Slovenijom. Iz Zagreba je, primjerice, Kamanje udaljeno 80-ak kilometara, a do njih se stiže preko Karlovca i Ozlja.

Za potpuni doživljaj ovog pitoresknog kraja, koji je ime dobio po silnom kamenju koje kao gromade raznih oblika proviruju kroz zemlju, svakako povezite i bicikle. A ima se što vidjeti u svako doba godine. Ljeti se možete i kupati u Kupi, uz koju je na desetke manjih kupališta, a dva su – Petrinski kut u naselju Orljakovo i Brlog grad – obogaćena i ugostiteljskom ponudom, a do njih se dolazi asfaltiranim stazama kroz simpatična naselja.

Arheo-park i 3D priča

Razgledavanje mjesta i starinskih kuća s ganjkom, možete nastaviti po 20-ak kilometara dugim biciklističkim stazama koje pokrivaju čitavo Kamanje, pa i okolna mjesta. Njih, kao i pješačke i planinarske staze, možete potražiti na internetskoj stranici Planinarskog društva Vrlovka čiji će vam članovi ponuditi i penjanje po 15 metara visokoj prirodnoj stijeni u mjestu gdje je i malena spilja te zipline. Rado će vas ugostiti i na svom poznatom outdoor festivalu u rujnu, a pozvat će vas i da na Uskrsni ponedjeljak s njima prošetate na tradicionalnom 2,5 kilometra dugom pohodu na Vodenicu po stazi koju su sami uredili.

Već idućeg vikenda, 15. travnja, na više od dva mjeseca bit će otvorena i špilja Vrlovka, zaštitni znak Kamanja, zaštićena i kao geomorfološki spomenik prirode. Vrlovka je jedna od najstarijih poznatih špilja u Hrvatskoj koja više od 150 godina privlači pažnju povjesničara, arheologa i prirodoslovaca, ali i izletnika, planinara i ljubitelja prirode. Brojni nalazi svjedoče da je špilja korištena još u mlađem kamenom dobu, a stoljećima je i dom kolonije šišmiša. Preko tjedna potrebno je najaviti se dan prije Javnoj ustanovi Natura Viva oko vođenog termina obilaska, a vikendom je možete obići između 15 i 18 sati. Iznad spilje uređen je Arheo-park gdje se kroz posebne naočale mogu doživjeti priče snimljene u 3D tehnologiji u neolitičkom selu koje je postojalo iznad špilje. Tu je i igralište za djecu, pano s pojašnjenjima o silnim nalazima u i oko špilje, gdje je nađena i malena bočica, vjerojatno za eterična ulja korištena u obredima, koja je i na grbu Kamanja.

06.04.2022., Kamanje - Reportaza iz opcine Kamanje o turistickoj ponudi mjesta. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

– Osim kupanja, Kupa je ovdje idealna za ribolov na šarane ili somove. Dnevne dozvole izdat će lokalni ŠRD Ozalj, a s Lovačkim društvom mogu se dogovoriti i termini za lovni safari na šljuke po šumama. U zadnjih nekoliko godina imamo porast broja kuća za odmor i smještajnih kapaciteta, tako da u Kamanju sada postoji 50-ak ležaja za turiste. Posebno su atraktivne lokacije uz Kupu – kaže nam Damir Mateljan, načelnik Kamanja.

Brlog grad-kurija znamenitih

Nanese li vas put uz Kupu na kupalište Brlog grad, znajte da je mjesto dobilo naziv po baroknoj kuriji iz 15. stoljeća. Tu su živjele brojne velikaške obitelji, od Frankopana pa do Emila Laszowskog, osnivača Hrvatskog državnog arhiva i Družbe braće hrvatskog zmaja, koji je rođen u Brlog gradu. Danas možete vidjeti ostatke sjevernog krila kurije kao podnožje privatnog imanja.

06.04.2022., Kamanje - Reportaza iz opcine Kamanje o turistickoj ponudi mjesta. Damir Mateljan, nacelnik opcine Kamanje. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Obilazak lokalnih vinara i vinskih podruma svakako uvrstite na popis u obilasku okolice Kamanja. Čim se prijeđe most prema Vivodini, stiže se do Vinarije Darka Vrbaneka, vinara s podužeg popisa vinara na Ozaljsko-vivodinskoj vinskoj cesti uključenog i u manifestaciju Wine&Walk gdje možete kušati razne vrste vina iz obiteljskog vinograda.

– Turistima su zanimljive i naše manifestacije; kestenijada u Reštovu u listopadu, te DOK festival početkom rujna gdje u tri dana imamo niz sadržaja; od gastronomije, sportskih i sadržaja za djecu, do rock-koncerata. Sve završava nedjeljnim proštenjem uz župnu crkvu Ime Marijino – najavljuje načelnik D. Mateljan.

Komentara 2

FZ
Fanto.zg
05:48 12.04.2022.

Je dobro opisano ali svakako treba istači da je mir i tišina koju pruža ta regija neprocjenjiva ljepota bregova je nevjerojatna i može se reči jedna prava etnički čista kolijevka Hrvatskog naroda .

LA
lajh1985
21:19 11.04.2022.

I kolika je ta dnevna dozvola za ribiciju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije