Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne pretjerujte

Iako je žumanjak pun hranjivih tvari, previše jaja vam može štetiti: Evo zašto

jaja
Shutterstock
29.05.2021.
u 07:00

Uz lutein koji je blagotvoran za vid žumanjak sadrži i druge hranjive sastojke poput B vitamina, selena i fosfora, no zbog kolesterola ne bismo trebali jesti više od dva jaja - dva do tri puta tjedno.

Ljudski organizam ima višestruke koristi od konzumiranja jaja, no njihova pretjerana konzumacija može organizmu napraviti više štete nego koristi.

Većina se dobrih hranjivih tvari iz jaja nalazi u žumanjku koji, između ostalog, sadrži 'blagotvorni' lutein: antioksidant iz skupine karotenoida koji je - premda se ne ubraja u vitamine - ključan za normalno funkcioniranje i zdravlje očiju, jer smanjuje šansu za razvoj mrene i popravlja simptome makularne degeneracije (bolesti mrežnice) koja se javlja u starijoj životnoj dobi...

Najčešće ozljede tijekom planinarenja: Savjetujemo kako ih spriječiti i liječiti

jaja
1/4

Uz lutein, žumanjak jaja ima i hrpu drugih hranjivih sastojaka poput B vitamina, selena i fosfora. Ipak, njihova prevelika konzumacija ima i jednu lošu stranu koju je teško zanemariti: naime svako jaje sadrži oko 200 miligrama kolesterola i dosta zasićenih masti, a jedno i drugo podiže rizik za oboljenje od raznih srčanih bolesti.

Studija iz 2010. objavljena u Canadian Journal of Cardiology otkrila je tako da ljudi koji redovito jedu jaja imaju skoro 20 posto veći rizik za nastanak brojnih kardiovaskularnih smetnji...

Foto: screenshot/facebook

Dobra je stvar što, kako su pokazala neka istraživanja, kolesterol koji u tijelo unesemo direktno iz namirnice, neće nužno uzrokovati i porast razine kolesterola u krvi - jer jetra prilagođava njegovu količinu i pomaže u njegovoj regulaciji. To je, navodi istraživanje, najvjerojatniji razlog zašto većini ljudi razina kolesterola u krvi uopće ne naraste nakon što pojedu jaja.

Studije su čak pokazale da 70 posto ljudi nakon konzumiranja jaja nema višu razinu kolesterola nego prije, dok je kod preostalih 30 posto ispitanika ona blago porasla...

Za one koji se sad pitaju koje su to količine jaja zdrave i prihvatljive, portal Eat This piše da nam dva jaja dva do tri puta tjedno ne bi trebala uzrokovati nikakve probleme : dok sve više od toga može biti uzrok povišenih masnoća u krvi.

Recept za jaja u oblacima

Komentara 9

ZO
zoranos
09:01 29.05.2021.

Studija iz 2010? Ok. Imali ste nedavno na TV-u kod Stankovića jednog uglednog liječnika pa je bilo i o jajima. Čovjek je rekao da je razlika od jaja do jaja. Kokice koje se hrane na otvorenom imaju žumanjak pun omega 3 masnoća, a samo ove iz kaveza imaju kolesterol. No isto tako najnovija istraživanja kažu da taj kolesterol iz jaja se ionako brzo razgradi u tijelu, nije to onaj kolesterol koji imate u krvnoj slici koji se tamo gomila radom našeg tijela. Samo 20% kolesterola se dobije iz hrane i to je doslovne bezopasno osim ako ne pojedete 50 jaja odjednom.

Avatar Vakserčina
Vakserčina
09:54 29.05.2021.

Jaja iz prirodnog uzgoja kao i sva prirodno uzgojena hrana je zdrava. Isto tako jaja od kokošiju koja sunca nisu nikad vidjele i hrana koja je uzgojena na ogromnim poljima zatrovanim pesticidima zaobiđite u širokom luku.

MM
Marljivi mrav
10:53 29.05.2021.

Ja sam svaki dan jeo 10 domačih jaja lad sam bio djete. Ništa mi nije bilo zdrav ko dren vitka linija jedino sam malo požutio kao "minion."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije