Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jasno!

I službeno je potvrđeno: Psi razumiju što im govorite!

Shutterstock
23.12.2018.
u 08:28

Novo istraživanje pokazalo je da mozak pasa može procesuirati govor slično kao i ljudi, odnosno otkriti značenje iza riječi kao i ton

Kako prenosi Ordinacija.hr, New York Times objavio je da su mađarski znanstvenici koji se bave proučavanjem pasa, istrenirali 13 pasa da se popnu unutar uređaja za magnetsku rezonanciju i sjede tamo dok slušaju što im istraživači govore. Govorili su različitim tonom i koristili mnogo različitih riječi, neke pozitivne s pozitivnim tonom, nešto što ništa ne znači i pozitivnom intonacijom i pozitivne riječi bez izražajnog tona. 

Zaključili su da lijeva polutka mozga zapravo razlučuje značenje tih riječi, bez obzira na ton, i povezuje riječi s pozitivnim ili negativnim iskustvom. To zapravo znači da psi primaju te riječi jednako kao ljudi, odnosno na govor reagiraju isto kao ljudi. 
Znanstvenici kažu kako lijepa riječ ili pohvala može biti poput nagrade psima, ako se riječ i intonacija slažu. Dakle, psi ne razliku samo što kažemo i kako to kažemo, već mogu kombinirati oboje, kako bi došli do točne interpretacije onoga što ljudi stvarno misle. 

Ana i Zlata komentiraju najnovije svjetske trendove

Ključne riječi

Komentara 16

DO
domxerex
11:49 23.12.2018.

Nego jesu li dokazali i da imaju više empatije od tzv urbanih samoproglašenih intelektualaca koji sebično misle samo na sebe, svoje potrebe i zadovoljiti svoje dupe.

Avatar Django
Django
11:48 23.12.2018.

Da polutka.

RI
ribar110
12:42 23.12.2018.

Pse za saborske zastupnike!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije