Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTČKA PATROLA – MLINI

Ukleta kuća privlači najviše pažnje turista, a cijene, koje lete u nebo, izračunava robot

Turistička patrola iz mjesta Mlini
Foto: Grogo Jelavić/PIXSELL
1/43
08.08.2022.
u 09:22

Legenda o svetom Hilaronu kaže da je on upravo na plaži u Mlinima ubio zmaja.

Treba imat’ mjeru. Kad se mjera izgubi, gotovo je – u hladu platane pokraj koje se u more ulijeva potok, govori nam stanovnica Mlina, ljupkog sela u Župskom zaljevu u kojem je danas osnovna grana turizam, a nekoć je bilo mlinarenje pa su tu pristajali i brodovi iz Ukrajine, puni žita.

Da se ne dogodi Crna Gora

Nakon što je protekle dvije godine turizam u Župi dubrovačkoj – gdje je bila granica Dubrovačke Republike i Osmanskog Carstva – zbog korone bio podbacio pa su se domaći imali vremena tijekom ljeta kupati, ove se godine sve pomalo vraćalo na staro, no cijene smještaja jednostavno lete u nebo. Hotelska kuća ima robota koji na temelju potražnje formira cijene ponude i ove se sezone dogodilo da je u jednom trenutku hotelski apartman bio gotovo tisuću eura, dok je soba bila skuplja od četiri stotine eura, odnosno noćenje je stajalo tri puta više nego lani. No s obzirom na to da sve ima svoga kupca, i po ovim je novim cijenama smještaj u Mlinima – planuo. Neki mještani kažu da je to preskupo, strahujući od onoga što se ove godine dogodilo Crnoj Gori, gdje je sezona propala jer su goste odbili pohlepa i turizam bez jasne strategije. Drugi cijene opravdavaju blizinom Dubrovnika, od kojeg su ipak jeftiniji (na primjer, najam ležaljke je 40, a suncobrana 30 kuna), ali i činjenicom da ovamo dolaze platežno jači gosti, a s obzirom na to da je cijela Župa dubrovačka aviodestinacija, ponajviše je Engleza, koje slijede Skandinavci.

06.08.2022., Mlini, Zupa dubrovacka - Reportaza i turisticka patrola iz mjesta Mlini. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Za domaće su Mlini i predaleki i preskupi, iako se i njih nađe, ali u malom broju. No, oni koji dođu u Mline, bez obzira na to odakle su, jednostavno se oduševe svime što vide. U selu je puno zelenila, iako pretrpane, ovdašnje šljunčane plaže lijepe su i uređene, ima dosta prirodnog hlada. Događanja u Mlinima također ima, u kafiću Gusar tijekom ljeta živa je svirka, sutra će na terasi uz more pjevati Zdenka Kovačiček. Ulaz je slobodan. Iz gastronomske ponude izdvojit ćemo Lanternu – konobu obitelji Masar koja je prije nekoliko godina bila pobjednikom među jadranskim restoranima u našoj patroli. Dubrovnik je desetak kilometara udaljen od Mlina, do njega možete doći gradskim autobusom, a jedna je od opcija i taxi boat i ta vožnja morskim putem stoji 100 kuna. Na mulu u lučici te na šetnici kod parka Striježice prodaju se karte za tu, a i za vožnje do Elafita, Cavtata, Lokruma... Za ovaj potonji najmanje je interesa jer se na taj otok u dubrovačkom akvatoriju ulaz naplaćuje 200 kuna. Putnici taksi-čamcem isključivo su stranci sa zapada, govori nam prodavač.

Povijest mjesta najbolje se može upoznati u edukativnoj šetnji s Vedranom Mezeiom, autorom knjige “Treći ključ”, kojeg ćete uvečer vidjeti kako svira na nekoj od terasa
Foto: Grgo Jelavić/Pixell

– Sveta mati Engleska. Ništa bez njih – kaže, dodavši kako su oni ponajbolji potrošači i u restoranima i u kafićima, u koje će zaći i turisti s područja bivše Jugoslavije i potrošiti barem za piće, za razliku od Čeha i Poljaka.

Mlini imaju i bogatu povijest pa je takva i ostavština. Postoji i legenda o svetom Hilaronu koja kaže da je on upravo na plaži u Mlinima ubio zmaja... No najbolje ćete povijest mjesta upoznati u edukativnoj šetnji s Vedranom Mezeiom, autorom knjige “Treći ključ”, mještaninom kojeg ćete uvečer imati priliku vidjeti kako svira na nekoj od terasa. Šetnje koje on organizira potpuno su besplatne, tura je vođena na engleskom jeziku i počinje svake subote u kolovozu, a okupljanje je u 10 sati ispred hotela Astarea. Tijekom ture u hodu predstavlja svoju knjigu, odnosno turisti imaju priliku vidjeti autentične lokacije i čuti sve o događajima i osobama koji se uz pojedina mjesta vežu. Jedna je od priča i ona o danas zapuštenom ljetnikovcu Bettera, za kojeg se izgleda država i lokalna vlast ne mogu dogovoriti čiji je, a s obzirom na to da je upisan u registar kulturnih dobara, nitko se i ne žuri obnoviti ga po zahtjevnim i skupim pravilima struke.

06.08.2022., Mlini, Zupa dubrovacka - Reportaza i turisticka patrola iz mjesta Mlini. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Ukleta kuća

U taj je ljetnikovac svome ujaku kao dječarac dolazio znanstvenik i filozof Ruđer Bošković. Nije dokazano, ali ni osporeno da je dvadesetak godina poslije upravo u tom ljetnikovcu napisao svoju “Disertaciju o morskim plimama”. Ljetnikovac je svrstavan i na popis ukletih kuća u Hrvatskoj, i to zbog žene koja se ondje ubila, a čiji se duh navodno pojavljuje u zapuštenom ljetnikovcu uz more.

OCJENE

Gostoljubivost i susretljivost 10

Čistoća i urednost mjesta 9

Plaže 9

Raznolikost smještaja 10

Kvaliteta ugostiteljske ponude 10

Sadržaji za djecu 10

Događanja 9

Opskrbljenost 8

Autohtonost 9

Opći dojam 10

UKUPNA OCJENA 94

 

Jezera 96

Mlini 94

Igrane 91

Podstrana 91

Privlaka 89

Sv. Filip i Jakov 89

Mimice 87

Medveja 86

Ražanac 86

Volosko 86

Bilice 85

Bratuš 84

Lun 84

Banjole 83

Jadranovo 82

Klenovica 82

Posedarje 82

Z. Rogozničko 82

Glavotok 81

Zablaće 81

Krnica 80 L.

Šugarje 80

Peroj 80

Rovanjska 80

Karigador 78

Žuljana

Slano

Klek

Zaton

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije