Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjeti stručnjaka za hranu

Hoće li jedna pljesniva voćka uništiti i sve oko nje? Evo na što kod plijesni treba pripaziti

voće
Markus Scholz/DPA/PIXSELL
20.09.2022.
u 15:30

Plijesan lako migrira s jednog komada voća ili povrća na drugi koji ga dodiruje i najbolje je odmah baciti pljesnive proizvode, a pregledati proizvode koji ih dodiruju, kažu stručnjaci za hranu.

Sigurno ste nekad čuli da jedna loša jabuka pokvari sve u blizini; a iako je to metafora za ponašanje, može se i doslovno odnositi na voće, odnosno povrće iz vašeg hladnjaka. Kad u ladici hladnjaka ugledate jedan pokvareni grozd ili jednu pljesnivu papriku, biste li trebali baciti sve?

Možete li pogoditi o kojim se plodovima radi? Evo kako voće i orašasti plodovi izgledaju dok su nezreli

voće
1/8

"Iako jedna trula jabuka može pokvariti sve jabuke u njenoj blizini, za to treba vremena i nema potrebe da odmah sve bacite zbog jednog pokvarenog komada voća ili povrća; bacite samo proizvode koji dodiruju onaj pokvareni", savjetuje Matt Regusci iz tvrtke ASI za sigurnosti hrane.

- Također, obično je sigurno i jesti proizvode koji su dotakli pljesnivi, sve dok ih prvo operete i brzo pojedete - dodao je za Huff Post

Mogu li pokvareni ili pljesnivi proizvodi kontaminirati ostale?

- Prema Ministarstvu poljoprivrede SAD-a, postoje na stotine tisuća vrsta plijesni, mikroskopskih gljivica koje žive na biljnoj i životinjskoj tvari, a obično se šire ispuštanjem spora u zrak - kaže Vanessa Coffman, direktorica Saveza za zaustavljanje bolesti izazvanih hranom. Također, mogu se širiti putem vode ili insekata.

"Dakle, plijesan lako migrira s jednog komada voća ili povrća na drugi koji ga dodiruje i najbolje je odmah baciti pljesnive proizvode, a pregledati proizvode koji ih dodiruju; ako na njima vidite plijesan ili osjetite da su kašasti i vidite promjene boje, također ih morate baciti", dodaje.

- I redovito čistite i brišite hladnjak, posebno ako ste u njemu imali pljesnive stvari, dodao je Regusci.

Evolucija je ljudima dala nevjerojatne instinkte da koristeći vid, dodir i miris utvrde je li hrana sigurna za jelo- kaže Regusci i savjetuje: "Prvo provjerite izgleda li dobro; odnosno da nema plijesni ni pukotina. Drugo, miriše li dobro (osim ako ga je namjerno fermentirano ili ukiseljeno) i treće, kakvo je na opip i je li kašasto. Ako je sve to u redu, nema razloga da namirnica nema i dobar okus".

Je li sigurno jesti proizvode među kojima je bio i jedan pljesnivi?

Obično ih možete oprati i pojesti kasnije, a USDA preporučuje pranje proizvoda pod tekućom vodom iz slavine i izbjegavanje upotrebe sapuna ili deterdženta.

- Vjerojatnost da se razbolite od neke svježe namirnice koja je bila u dodiru s pokvarenom jako je mala, posebno ako nemate ozbiljnih zdravstvenih problema - kaže Coffman. "Ipak, ljudi s alergijom na plijesan ili kompromitiranim imunološkim sustavom mogu biti više izloženi riziku od bolesti".

Čak i kad je neki proizvod zahvatila plijesan, kažu stručnjaci, može je se pažljivo odstraniti i pojesti ga; a iznimka je ipak mekano voće i povrće s visokim sadržajem vode poput npr. rajčica, breskvi i krastavaca koje tada treba odmah baciti plijesan jer ona na površini kod njih može značiti da i duboko unutra.

Pogledajte kako se lako riješiti plijesni koja se skuplja uz rub tuš kabine!

Ako vam se jedna voćka upljesnivi, bacate li i sve koje su je doticale?


Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije