Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

ForestFest Radoboj 14.-16.06.

ForestFest Radoboj
27.05.2024.
u 16:06

Gora Strahinjčica u Hrvatskom Zagorju postala je centar šumske terapije

RADOBOJ mala ali najzelenija općina u Hrvatskom Zagorju pokrenula je novi turistički proizvod koji objedinjuje prirodne ljepote svoje gore Strahinjčice, kulturu i autohtonu gastronomiju.

Snaga šume/Forest Power u suradnji s općinom Radoboj organizira ForestFest Radoboj 14.-16.06. kako bi približili što većem broju publike šumsku kupku koja se širom svijeta primjenjuje kao oblik preventivne medicine, a uz to jača svijest o održivosti šumskih prostora, o njenim zaštićenim područjima te ekološkoj očuvanosti.

Originalnog naziva Shinrin – yoku (森林浴)  /upiti šumu u sebe /kao stara japanska praksa znanstveni koncept je formalno razvijen u Japanu 1980-ih kao odgovor na sveprisutan tehnološki stres i urbanizaciju pri čemu se naglašava  da uranjanje u šumu, a kroz usredotočeno svjesno korištenje svih pet osjetila /njuh, osjet, vid, dodir i sluh/ a sa ciljem postizanja opuštajućeg efekta. Znanstvena istraživanja dokazala su učinke šumske terapije na fizičko i mentalno zdravlje.

Redovito izlaganje prirodi može povećati osjećaj sreće i zadovoljstva, poboljšati pažnju, koncentraciju i kreativnost te imati pozitivan utjecaj na radnu učinkovitost i kognitivne funkcije te povećava  aktivnost imunološkog sustava. Ukratko, boravak u šumi donosi brojne zdravstvene prednosti, pridonoseći ravnoteži tijela i uma. Ovi rezultati potiču interes za šumsku terapiju i podržavaju njezinu primjenu kao prirodne metode poboljšanja
Sva tri dana Forest Festa bit će na raspolaganju posjetiteljima multimedijalni Muzej Radboa, Hiža vinove loze, Hiža štruklji te virtualni postav Centra Prirode Zagorje.

Ponudit ćemo bogati sadržaj od nekoliko vrsta šumskih kupki, različitih radionica za djecu i odrasle, likovne kolonije na temu šume, osvrnuti ćemo se i na rudarsku tradiciju kroz izazovnu animaciju za sve uzraste, također bit će izvedena premijera lutkarske predstave na temu zagorske legende o Čeh, Meh i Lehu. Za one željne planinarenja  po  planinarskim stazama Strahinjčice doći će do kapelice koja će također pripremiti iznenađenje, a vođena šetnja stazama orhideja izazov je za biljoljubce. Svaka večer završava koncertom kako klasične glazbe tako i one zabavne – odabir za svaki ukus! 

U program je i stručna međunarodna  konferencija 15.06. na temu: 

Zeleni horizonti: osnaživanje zajednica kroz terapiju šumama, inovativni održivi turizam.

Sudjeluju strani  i  domaći govornici koji imaju iskustva u primjeni šumske terapije na različitim stranama svijeta i kako ta nova grana održivog turizma pomaže u razvoju lokalnih zajednica koje nisu isključivo vezane uz već razvikane turističke programe.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije