Naslovnica Lifestyle

Fluorescentna svjetla doprinose hranjivosti špinata

Ovo istraživanje moglo bi voditi do pronalaženja kvalitetnog načina čuvanja povrća.
10. ožujka 2010. u 12:15 0 komentara 1 prikaza
hrana
Foto: Reuters

Fluorescentna svjetla u trgovačkim lancima povećavaju nutricionističku vrijednost špinata, smatraju znanstvenici. No ako se špinat i bilo koje lisnato povrće drži u mraku gubi svoje hranjive tvari.

Ovo istraživanje, objavljeno u časopisu American Chemical Society’s journal, moglo bi voditi do pronalaženja boljeg načina čuvanja povrća. Znanstvenici Gene Lester, Donald J. Makus i D. Mark Hodges smatraju kako trgovački lanci često izlažu špinat u prozirnoj plastici na oko četiri stupnja u rashladnim vitrinama koje su izložene fluorescentnom svjetlu 24 sata na dan, prenosi Daily Mail. Izložili su svježi špinat stalnom svjetlu i stimulirali uvjete jednake onima u lancima i u tom stanju držali povrće tri do devet dana. Špinat spremljen na svjetlu tri dana imao je puno veće vrijednosti vitamina C, K i E, folne kiseline te vitamina B.

Nakon devet dana, stupanj folne kiseline narastao je od 84 do 100 posto, a razina vitamina K povećala se za oko 100 posto.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.