Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Flasteri s hormonima ženama bolji nego tablete

28. svibnja 2008. u 18:32 2517 prikaza
flaster-txt.jpg
Foto: import

Novo istraživanje pokazuje da žene u menopauzi koje uzimaju hormonsku nadomjesnu terapiju (HRT, Hormone Replacment Treatment) u obliku flastera za kožu imaju znatno manju vjerojatnost da razviju krvne ugruške od žena koje uzimaju tablete.

U članku objavljenom u časopisu „British Medical Journal“, istraživači tvrde da oralna hormonska nadomjesna terapija više nego udvostručuje rizik za krvne ugruške.

Podaci iz nekoliko istraživanja i kliničkih ispitivanja pokazuju da žene koje hormonsku nadomjesnu terapiju uzimaju u obliku tableta imaju dva do tri puta veću vjerojatnost da razviju krvne ugruške.

Istraživanje je također pokazalo da je rizik mnogo veći tijekom prve godine liječenja, te kod žena koje imaju višak kilograma ili su genetski sklone stvaranju krvnih ugrušaka.

Suprotno tome, flasteri koji sadržavaju hormonsku nadomjesnu terapiju nisu povećavali rizik za stvaranje krvnih ugrušaka, možda zbog razlika u načinu na koji se estrogen apsorbira u krvotok.

U pratećem komentaru, Helen Roberts sa Sveučilišta u Aucklandu pozvala je da se provede više istraživanja koja bi potvrdila sigurnost estrogenskih flastera.

„U međuvremenu, možemo reći zdravim ženama, koje su u menopauzi i imaju između 50 i 59 godina, da krvne ugruške na godinu razvije 11 od 10.000 žena koje uzimaju kombiniranu terapiju, a još dvije žene više ako se uzima samo estrogen,“ rekla je na kraju gospođa Roberts.

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda