Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdrava je, ali...

Jeste li znali? Evo što se događa vašem tijelu ako svaki dan jedete salatu

shutterstock
28.12.2023.
u 08:00

'Iako rutina može pomoći u stvaranju strukture i podržati ciljeve kontrole tjelesne težine, ona također može dovesti do neravnoteže'.

Postoje daleko gore stvari za vaše zdravlje od jedenja salate, zar ne? Ipak, je li dobra ideja svaki dan jesti isto? 'Iako rutina može pomoći u stvaranju strukture i podržati ciljeve kontrole tjelesne težine, ona također može dovesti do neravnoteže', kaže Michelle Milgrim, direktorica programa Northwell Health za dobrobit zaposlenika za Yahoo, 'Ako ste, na primjer, tijekom dana samo pili kavu, vjerojatno pretjerano konzumirate kofein i riskirate dehidraciju'.

Ipak, Milgrin napominje da se salate mogu miješati s raznim sastojcima kako bi se zadovoljile potrebe za hranjivim tvarima. Organizacije poput American Heart Association (AHA) preporučuju konzumiranje četiri porcije voća i povrća dnevno. Salate vas mogu pomaknuti prema tim ciljevima. 'Neke namirnice imaju veliku gustoću hranjivih tvari, kao što je voće i povrće, koje tijelu daje mnoštvo vitamina, minerala i vlakana', kaže Kelly Redfield, registrirana dijetetičarka u WellTheory.

VEZANI ČLANCI:

Dakle, da, svakodnevna konzumacija salate ima svoje dobrobiti , iako postoje neka upozorenja. Stručnjaci su podijelili uvide u to što se stvarno događa s tijelom kada svaki dan jedete salatu i znakove da biste trebali odustati od ovog često preporučenog jela.

1. Vaš će unos hranjivih tvari porasti: Studija iz 2019. na gotovo 10.000 odraslih osoba pokazala je da su ljudi koji su jeli salatu konzumirali više vitamina A, B-6, C, E, K, folata, kolina i drugih esencijalnih nutrijenata. Rezultati su u skladu sa starijom studijom iz 2006. na više od 9000 žena i 8000 muškaraca koja je otkrila da oni koji jedu salatu obično imaju više vitamina C i E, folne kiseline i karotenoida u svojoj prehrani.

'Salate često uključuju razno povrće, lisnato povrće i druge hranjive sastojke', objašnjava Trista Best, registrirana dijetetičarka s Balance One Supplements, 'Ova je hrana bogata vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima, osiguravajući esencijalne hranjive tvari koje podupiru cjelokupno zdravlje'.

GALERIJA: Volite li grickati kisele krastavce? Ovo je dobro znati

1/4

2. Osjećat ćete se hidratiziranije: Pijenje puno obične vode je korisno, ali nije jedini način hidratacije. 'Unos tekućine ne dolazi samo od onoga što pijemo, već i od hrane koju jedemo', kaže Milgrim, 'Voće i povrće uglavnom se sastoje od vode, pa kada povećamo unos te hrane, prirodno poboljšavamo svoj status hidratacije'.

3. Vaša crijeva, gušterača i želudac će vam biti zahvalni: Uz ostale nutrijente navedene, istraživanja i stručnjaci su pokazali da oni koji jedu salatu unose više vlakana. 'Voće, povrće, grah, grašak i leća su sve namirnice bogate vlaknima', kaže Milgrim, 'Bilo da uživate u lisnatoj zelenoj salati, salati od nasjeckanog povrća, salati od graha, salati od (cjelovitih) žitarica ili čak u kombinaciji, uživate u izobilju hrane bogate vlaknima'.

Sva ta vlakna dobra su za crijeva. 'Vlakna potiču redovito pražnjenje crijeva, pomažu u sprječavanju zatvora i podržavaju zdrav probavni sustav', objašnjava Best, 'Također doprinosi rastu korisnih bakterija u crijevima, potičući uravnotežen i uspješan crijevni mikrobiom'. Osim zdravlja crijeva, istraživanje iz 2020. godine pokazalo je da konzumacija ove prehrane pruža i druge prednosti, poput poboljšanog zdravlja srca i metabolizma (uključujući regulaciju šećera u krvi).

VEZANI ČLANCI: 

'Konzumiranje hrane bogate topivim vlaknima može smanjiti količinu kolesterola apsorbiranog iz hrane, što dovodi do smanjene razine kolesterola i poboljšanog krvnog tlaka', kaže Milgrim. Što se tiče šećera u krvi: 'Vlakna usporavaju apsorpciju šećera, sprječavajući brze skokove glukoze u krvi', objašnjava Best, 'Ovo može biti osobito korisno za osobe s dijabetesom ili inzulinskom rezistencijom ili kod kojih postoji rizik od razvoja'.

4. Vaša će koža biti odlična: Zdravlje srca? Obuhvaćeno. Zdravlje crijeva? Također. Međutim, Best kaže da salata koristi najvećem tjelesnom organu: koži. 'Salate bogate hranjivim tvarima pružaju vitamine i antioksidanse koji podržavaju zdravlje kože', kaže, 'Na primjer, vitamin C iz sastojaka poput paprike i agruma pomaže u sintezi kolagena, doprinoseći elastičnosti kože. Antioksidansi također pomažu u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih UV zrakama i zagađivačima iz okoliša'.

5. Upravljanje težinom postat će... podnošljivije: Milgrim kaže da su salate bogate povrćem zasitne i manje kalorijske, što može pomoći ljudima da izgube i kontroliraju težinu. Ipak, postoji upozorenje: bitno je ono što je u salati. 'Najvažnija tvar na koju treba paziti kod salata su preljevi', upozorava Redfield, 'Preljevi mogu sadržavati tonu nepotrebnih kalorija s malom nutritivnom vrijednošću. Lako se skriveni šećer, masnoća i sol ušuljaju u prehranu putem preljeva'. Također, preporučuje jednostavan, domaći preljev poput mješavine maslinovog ulja, limunovog soka, soli i balzamičnog octa.

GALERIJA: Ovo su namirnice koje narušavaju izgled vaših zuba, a među njima je i salata...

1/3

Možete li jesti previše salate? Iako salate mogu biti zdrav dodatak prehrani - čak i svakodnevno - moguće ih je pojesti previše. 'Pretjerana nadutost može značiti da u svojoj prehrani imate previše sirove hrane, što se često može naći u salati', objašnjava Redfield, 'Sirovo povrće može biti teško probavljivo za neke ljude, stoga počnite polako jesti više salata'.

Best dodaje da su proljev, zatvor ili neredovita stolica također znakovi upozorenja. Slično tome, možda ćete morati promijeniti stvari ako niste siti ili energični. 'Ako ste konstantno nezadovoljni ili osjećate žudnju unatoč redovnom konzumiranju salate, to može značiti da vašim obrocima nedostaju određeni makronutrijenti ili okusi', upozorava Best, 'To bi kasnije moglo dovesti do prekomjerne kompenzacije manje zdravim izborom hrane'.

Osim toga, zbog nedovoljnog unosa kalorija možete se osjećati iscrpljeno. 'Ako se osjećate umorno ili letargično, to bi mogao biti signal da vašoj salati treba više ravnoteže', kaže Best.

Jednostavan trik kako brzo i lako dobiti savršeno tanko narezane komade luka:

 

Salata (ili konzumiranje povrća) nije uvijek najuzbudljivija mogućnost. Međutim, Milgrim kaže da je moguće ući u tok i postići cilj pet dnevno. Prvo pravilo? Nemojte se prisiljavati da konzumirate nešto za što znate da ne volite. 'Započnite sastavljanjem popisa onoga u čemu uživate', preporučuje' 'Pronađite načina da napravite mjesta za povrće na svom tanjuru, bilo kao salata ili prilog vašem obroku'.

'Ako trebate inspiraciju, potražite jednostavne recepte na internetu koji se fokusiraju na povrće koje volite ili potražite savjet registriranog dijetetičara koji će vam pomoći da postignete svoje ciljeve', kaže Milgrim.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije