Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26% više prijava

EU zabranio 2278 opasnih proizvoda, jedan iz Hrvatske

zabranjeni proizvodi (1)
Foto: '
1/5
18.05.2013.
u 08:22

Bruxelles: Najviše je prijavljenih proizvoda iz Kine i Hong Konga, ali to ne znači da su njihovi proizvodi lošiji, nego da dominiraju u svjetskoj proizvodnji.

Europski sustav uzbunjivanja o proizvodima koji mogu biti opasni za potrošače primio je 2012. ukupno 2278 prijava, 26 posto više nego godinu prije, objavljeno je u Europskoj komisiji u Bruxellesu. Među njima i jedna prijava za proizvod iz Hrvatske, no ne zna se o kojem je točno proizvodu riječ.

Najviše prijavili Mađari

S tržišta EU povučeni su i takvi proizvodi kao što je upaljač u obliku male svinje, dječja perika za maškare koja je izrađena od lako zapaljivog materijala, čak i haljinice za djevojčice koje imaju vezice u predjelu vrata pa su stoga proglašene opasnima zbog mogućnosti davljenja.

Sustav poznat pod kraticom Rapex postoji od 2004., a Hrvatska će u njemu početi sudjelovati od 1. srpnja. Rapex pomaže brzom identificiranju opasnih neprehrambenih proizvoda na tržištu i brzom dijeljenju informacija iz jedne zemlje svim ostalim zemljama unutar EU.

Najviše prijava u 2012. stiglo je iz Mađarske (294 prijave), Bugarske (271), Španjolske (199), Njemačke (167) i Velike Britanije (146 prijava). Najviše prijavljenih proizvoda potječe iz Kine i Hong Konga (više od 58 posto), ali u EK naglašavaju da to ne znači da su se kineski proizvodi pogoršali u kvaliteti, već da ta brojka odražava dominantnu poziciju Kine u svjetskoj proizvodnji.

Ftalati opasni za dječake

– Taj je postotak tako visok zbog velikog tržišnog udjela kineskih proizvoda na europskom tržištu – rekao je Tonio Borg, europski povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača. Novi povjerenik za zaštitu potrošača Neven Mimica od 1. srpnja u svome će djelokrugu imati upravo i sustav Rapex.

Među proizvodima koji su tijekom 2012. označeni kao opasni i povučeni su s tržišta EU najviše je odjeće (34 posto) i igračaka (19 posto).

– Ova haljinica za djevojčice i ova dječja majica s kapuljačom povučene su zbog vezica koje mogu dovesti do davljenja. Ako je odjevni predmet namijenjen djeci mlađoj od 14 godina, sve vezice trebaju biti odrezane – kaže Octavian Vasile, službenik Europske komisije zadužen za sustav Rapex, pokazujući na neke od primjera. Mnogi roditelji vjerojatno i ne znaju za regulativu EU koja zabranjuje moderne vezice na dječjoj odjeći, mnogima vjerojatno takav propis nema smisla, ali EU se prezentiranjem godišnjih rezultata sustava Rapex trudi osvijestiti potrošače o tome.

Igračke se najčešće povlače jer sadrže ftalate, kemijsku tvar koja se koristi za omekšavanje plastike, a propisi EU zabranjuju njezino korištenje u proizvodima poput igračaka koje djeca često stavljaju u usta.

– Ftalati su posebno opasni za dječake jer utječu na potenciju – kaže Octavian Vasile.

U 2012. je bilo i 86 prijava koje su se odnosile na kozmetičke proizvode.

– Potrošači su ti koji imaju najviše koristi od ovakve pojačane suradnje i odlučnosti da se opasni proizvodi uklone s tržišta – kazao je europski povjerenik Tonio Borg.

(U fotogaleriji iznad teksta pogledajte koji su proizvodi i zašto povučeni s polica)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije