Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korisno je znati

Držite li ove stvari u kupaonici? Zbog vlažnog i toplog zraka bolje ih je staviti negdje drugdje

Shuttershock
01.09.2021.
u 14:32

Neke je uobičajene kupaonske potrepštine zbog vlage logično pohraniti na drugom mjestu, a tu je i opasnost od razvoja bakterija i plijesni...

Kupaonski su ormarići često dobro skladište za toaletne potrepštine, ručnike, lijekove i još mnogo toga, pogotovo ako živite u malom stanu, no neke bi se stvari umjesto u kupaonici trebale držati na suhom i hladnom mjestu gdje nema velikih promjena u temperaturi i vlažnosti zraka, kažu stručnjaci. Evo koje:

1. Ručnici

Foto: shutterstock

Iako mnogima ručnici stoje u kupaonici, zbog potencijalno opasne plijesni vlažno okruženje nije dobro za njih, pa ih je bolje držati u ormaru, u spavaćoj sobi ili hodniku. 

2. Četkice za zube

Foto: Shuttershock

Iako se zubi peru kupaonici, držači za četkice na kupaonskom ormariću ili umivaoniku mogu biti plodno tlo za razvoj bakterija..Naime svaki put kad u WC školjci pustite vodu, u zrak pustite i mnoštvo bakterija koje padaju na sve okolne površine i zbog vlažnih uvjeta u kupaonici se brzo razmnožavaju .Zato je, ako je ne možete držati u zatvorenom ormariću, četkicu najbolje čuvati van kupaonice.

3. Fotografije

Foto: Shuttershock

Mnogima se kupaonica, pogotovo ako je veća, čini dobrim mjestom za izložiti obiteljske fotografije, no tamo će ih, čak i ako su uokvirene, vlaga koja lako probija i ispod stakla brzo uništiti, pa ih radije držite na nekom drugom, suhom mjestu.

4. Lijekovi i vitaminski dodatci

Foto: Shutterstock

Iako se neki kupaonski ormarići zovu ormarići za lijekove, vlažna kupaonica nije dobro okruženje za tablete, kapsule ili sirupe. S razlogom na većini lijekova piše da ih treba čuvati na hladnom i suhom mjestu, a kupaonica nije ni jedno pa lijekove i vitamine pohranite kako je preporučeno - i pazite da nikad ne budu djeci nadohvat ruke!

5. Tamponi

Foto: screenshot/facebook

Većini je žena logično tampone i uloške držati u kupaonici gdje su im na dohvat ruke kad im zatrebaju, no mnogi proizvođači tih higijenskih potrepština preporučuju da se zbog bakterija i plijesni drže na hladnom i suhom mjestu - posebno ako imate veće zalihe koje prije upotrebe dugo stoje. 

6. Mali električni uređaji

Foto: Shuttershock

Svi znaju da struja mora biti podalje od vode, pa je male elektronske uređaje potencijalno opasno držati u kupaonici gdje se mogu i oštetiti jer ih većina ima i metalne komponente koji u dodiru s vlagom hrđaju i kvare se.

7. Obojeni drveni namještaj

Foto: Shuttershock

Obojeni se drveni namještaj može oštetiti u vlažnom okruženju, posebno kad razina vlažnosti varira zbog čega se drvo širi i skuplja, premaz boje 'puca' i na drvu se stvaraju izbočeni mjehurići.

8. Make up

Foto: shutterstock

Kozmetički su proizvodi posebno osjetljivi na vlagu i na veće temperaturne oscilacije, a vlažne spužvice za šminku posebno brzo mogu razviti plijesan, Osim make upa i parfemi i kolonjske vode se na vlažnim mjestima brže kvare i mijenjaju svoj sastav.

9. Knjige i časopisi

Foto: Shuttershock

Proizvodi od papira lako upijaju vlagu i skloni su razvoju plijesni, pa je knjige i časopise bolje držati u drugim prostorijama, na primjer na policama ispred kupaonice...

Pigmentacijske mrlje: Neprijatelj broj 1 nakon ljetovanja!

1/4

10. Lak za nokte

Foto: shutterstock

Ako se dobro čuva, bočica laka za nokte može trajati godinama, no u kupaonici je izložena vlažnom i toplom zraku koji uzrokuje odvajanje kemijskih komponenti laka. Čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu - na primjer u ladici ili ladičaru u spavaćoj sobi.

11. Nakit

Foto: Shuttershock

Nakit ne podnosi vlažno okruženje, pogotovo srebro koje pri velikoj vlazi brže propada pa ga, da dulje zadrži svoj sjaj, radije spremite u spavaću sobu.

12. Britvice

Foto: screenshot/facebook

Iako im je žilet najčešće napravljen od nehrđajućeg čelika otpornog na hrđu i koroziju, vlaga svejedno s vremenom uništi i otupi britvice, pa ih je bolje držati izvan kupaonice, savjetuje portal Msn.

Znate li koji je najzdraviji položaj za spavanje?

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije