Naslovnica Lifestyle Turistička patrola

Dođite na gozbu u ambijentu 19. stoljeća

Jedan od specijaliteta je Ogulinska gozba od šest sljedova koju prati i degustacija vina
10. studenoga 2016. u 19:39 0 komentara 427 prikaza
Restoran Frankopan, Ogulin
Foto: Damir Folnegović Blaž
Pogledajte galeriju 1/4

U gradu Ogulinu, pokraj Frankopanskog kaštela iz 16. stoljeća, u blizini Đulina ponora s pogledom na čudesnu planinu Klek, nalazi se restoran Frankopan u hotelu pod istim imenom. Restoran je udaljen 4,5 km od izlaza za Ogulin na autocesti A1 Zagreb – Split ili na pola puta od Zagreba do Rijeke. Osim restorana i suvremeno uređenog smještaja, Frankopan sadrži aperitiv bar, ljetnu i dvorišnu zatvorenu terasu autentičnog ambijenta iz 19. stoljeća te prekrasan vinski podrum iz 1800. godine u kojem su mi Ivana, Nina i Matea poslužile večeru. Za toplo predjelo naručio sam odličan i vrlo ukusan rižoto od svježih vrganja. U pauzi do glavnog jela pogledao sam vinsku kartu u kojoj prevladavaju hrvatska vina s više od četrdeset etiketa poznatih i renomiranih vinara te tri domaća pjenušca i dva strana poznata šampanjca. Više od deset raznih etiketa vina toče i na čaše, a u ponudi imaju i dva rinfuzna vina iz Iloka, krajnjeg područja Lijepe Naše.

Za glavno jelo naručio sam pačja prsa u mističnom umaku i ukusnom Podravkinu medu te njoke koje pripremaju od kvalitetnog Podravkina brašna. Pačja prsa bila su ukusna, no malo prepečena, a umak s medom trebao je biti posebno serviran jer su prsa i njoki “plivali” u umaku i prevelikoj količini meda, a neki gosti možda ne vole ili ne smiju konzumirati slatki umak. Moja mi je radoznalost u razgovoru s Ivanom potvrdila da glavni kuhar nije bio te večeri u kuhinji, ali ugođaj i ambijent sve su to popravili.

TURISTIČKA PATROLA U Zlatnim goricama zaustavljaju vrijeme Mala hiža TURISTIČKA PATROLA U Maloj Hiži brinu se o svakom detalju, uz starinski štih turistička patrola Istarska prošlost ostavila trag i u kuhinji

Iz bogate karte jela gosti mogu izabrati razna jela od kojih ću spomenuti samo neka: jela od divljači, jela s roštilja, razne odreske, pastrvu iz rijeke Dobre, razne domaće sireve, tjestenine i gljive na razne načine. Jedan od specijaliteta restorana Frankopan Ogulinska je gozba od šest sljedova tradicionalnih jela koje prati i degustacija vrhunskih vina. Od kolača za koje koriste Podravkine Dolcela proizvode i štrudle koje sami rade izdvojio bih palačinke (slatke i slane) koje pripremaju na pedeset načina.

Na Ivanin nagovor naručio sam Goranske palačinke sa svježim sirom i orasima zapečene s viljamovkom u narančinu soku. Moram priznati da su bile izvrsne, ali preobilne za desert pa sam dao mali savjet osoblju: ako gosti dođu na večeru od nekoliko sljedova, servirao bih im pola porcije palačinki. Na kraju večere popio sam odličan espresso.

Urednost i čistoća restorana na zavidnoj su razini. Kad sam spomenuo smještaj, zanimljivo je da sobe nose nazive likova iz bajki velike hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić koja je rođena u Ogulinu, pa tako možete spavati u Regoču, Kosjenki, Hlapiću, Striboru... Kvaliteta i usluga Frankopana nagrađena je prestižnim priznanjem u akciji 15. Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku 2011. godine te je proglašen najboljim malim hotelom kontinentalne Hrvatske.

>>Zbog ove kremšnite mnogi će poteknuti i do Bleda

Pureća rolada s kestenima

Sastojci:

1 pureća prsa od 800 g

Crni papar Podravka

1 žlica Vegete

3 žlice ulja

Nadjev:

150 g kesten-pirea

2 žlice Krušnih mrvica Podravka

70 g maslaca

1 žlica konjaka

100 g cijelih kestena

Prilog:

500 g krumpira

1 luk

30 g Pancete Podravka

300 g kiselog kupusa

3 žlice ulja

1/2 žličice Dimljene crvene paprike Podravka

Priprema:

Pureća prsa stanjite u odrezak, prekrijte prozirnom folijom i lagano potucite. Oblikovani odrezak pospite paprom i Vegetom s obje strane. Nadjev pripremite tako da pomiješate kesten-pire, maslac sobne temperature i krušne mrvice te njime premažete polovicu pripremljenog odreska.

Uz rub posložite cijele kestene te sve zajedno savijte u roladu.

Tako pripremljenu roladu učvrstite kuhinjskim koncem i stavite u posudu za pečenje. Prelijte uljem, podlijte s malo vode, pokrijte i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 40 minuta. Pred kraj otkrijte je da se lagano zarumeni.

Za to vrijeme pripremite prilog. Krumpir narežite na ploške i stavite kuhati u posoljenu vodu.

Na ulje stavite sitno narezani luk i popecite do zlatne boje.

Dodajte narezanu pancetu, a zatim kiselo zelje i nastavite pirjati uz povremeno miješanje.

Podlijte vodom i pirjajte oko 15 minuta.

Na kraju umiješajte ocijeđeni krumpir da se sastojci sljube.

Pečenu roladu kratko ohladite, narežite na ploške i poslužite s prilogom od kupusa i krumpira.

Ocjena

Kod špilje 

Izbor i kvaliteta jela (do 50 bodova): 45 bodova

Izbor i ponuda pića (do 15 bodova): 11 bodova

Posluga i ljubaznost (do 10 bodova): 10 bodova

Dojmovi i prostor (do 20 bodova): 18 bodova

Ukupnost ponude (do 5 bodova): 4 boda

Ukupno: 88 bodova

Priče Croatina modnog proljeća
PROMO
Ovaj brend kralj je svilenih šalova

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.