Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mališani i računala

Djecu na računalu mora se nadzirati do puberteta

'12.11.2008., Zagreb - Instalacija operativnog sustava Mac OS X na racunalo Apple Macbook. Photo: Marko Prpic/Vecernji list'
Marko Prpić/Pixsell
22.02.2012.
u 07:47

Stručnjaci kažu da je korištenje tehnologija u redu, ali pod nadzorom i u ograničenim količinama

Izbjeći kontakt djece s mobitelima, pametnim telefonima, računalima, tabletima i ostalim čudima tehnologije u današnje vrijeme gotovo je nemoguće. Da se neki i ne trude ograničiti najmlađima korištenje modernih tehnologija, govori i istraživanje kompanije Nielsen koje je pokazalo da se 57% djece koristi edukativnim aplikacijama na tabletu, a 77% ih igra igrice.

Djecu treba nadzirati

Čak 55% roditelja priznalo je da se koristi tabletima kako bi zabavilo djecu mlađu od 12 godina za vrijeme putovanja...

Roditelji se često pitaju u kojoj je dobi najpogodnije upoznati djecu s ovom vrstom tehnologije.

– U svakom slučaju, smatram da do puberteta roditelji trebaju nadzirati korištenje na računalima i igricama, ali i tijekom puberteta pokazati interes za njihove online-aktivnosti kako bi znali što rade i s kime kontaktiraju – kaže prof. dr. sc. Gordana Buljan-Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, te dodaje da bi se u predškolskoj dobi roditelji trebali družiti s djecom, a kada krenu u školu, eventualno sat-dva dopustiti da provedu pred tehnologijama, ali i to pod nadzorom roditelja.

– Ne možemo izbjeći da djeca slijede tehnologiju i baš zato roditelji trebaju preuzeti odgovornost, pratiti što rade djeca, ograničiti i pokazati interes za njihove aktivnosti. Roditelji su ti koji odlučuju i strukturiraju vrijeme svoje djece – ističe Buljan-Flander.

Informatika od 5. razreda

Ideja da se informatika uvede kao predmet od prvog razreda osnovne škole isto je tako naišla na neodobravanje.

– Informatika je jako važna, ali smatram da djeca ionako previše vremena provedu uz računala. Informatiku bi trebalo uvesti od petog razreda osnovne škole jer djeca na računalu ionako vrijeme provode igrajući igrice – smatra Veronika Javor, ravnateljica XV. gimnazije.

Komentara 2

OD
oltar domovine
10:27 22.02.2012.

Igrice do puberteta a poslije chatovi itd hehe i imacemo debile koji nisu za nista u zivotu!

LI
liliZG
15:37 22.02.2012.

Joj riknut ću od smijeha,.....pa tek tada postaje opasno, do puberteta ionako samo igraju igrice , a poslije kreće frka...............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije