Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čudesno otkriće

Crveno vino može spriječiti gubitak sluha

crveno vino, čaša (1)
Davor Puklavec/PIXSELL
22.02.2013.
u 13:20

Crveno vino nije dobro samo za srce, već može prevenirati gubitak sluha. Sastojak resveratrol smanjuje "štetu" nastalu izlaganjem buci

Znanstvenici smatraju da nas crveno vino može zaštititi od gubitka sluha a glavni je razlog resveratrol, spoj pronađen u grožđu i crvenom vinu koji ima zaštitni učinak na organizam. Taj spoj povezan je i s drugim pozitivnim zdravstvenim beneficijama kao što su sprečavanje raka i bolesti srca.

- Studija se fokusira na resveratrol i to kakav mu je učinak u saniranju tjelesnih ozljeda - nešto što se vjeruje da je uzrok mnogih zdravstvenih problema, uključujući Alzheimerovu bolest, rak, starenje i gubitak sluha. Resveratrol je moćna kemikalija koja, čini se, štiti tijelo od upalnih procesa koji su povezani sa starenjem, smanjenjem kognitivnih funkcija i gubitkom sluha - govori voditelj istraživanja Michael Seidman, prenosi Daily Mail.

Istraživanje je provedeno na štakorima u bolnici Henry Ford u Detroitu. Uočeno je da su zdravi štakori manje osjetljivi na gubitak sluha uzrokovan bukom kada su dobivali dodatak reservatrol prije izlaganju buci neko dulje vrijeme, stoga je zaključak da resveratrol smanjuje nagluhost izazvanu buku.

- Pokazali smo da resveratrol koji smo davali štakorima može smanjiti slušno i kognitivno propadanje - kazao je Seidman.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije