Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA – Drače

Prije Pelješkog mosta bili su asketsko mjesto, a sada su na višoj razini: 'Sve je popunjeno'

storyeditor/2023-08-15/PXL_100823_102177902.jpg
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/12
18.08.2023.
u 12:10

– Isprva je dolazilo puno Splićana koji su prvi put i išli na Pelješac. Najviše su voljeli gledati kako most svijetli – dodaje Ljiljana Bjelovučić, direktorica Poljoprivredne zadruge Pelješki vrhovi

S čistim morem, tri vinarije, restoranom, kafićem i događanjima poput Pelješke trpeze, Noći vina, Ribarskih večeri i ove godine prvi put održane Noći mušula malo mjesto Drače u pelješkoj općini Janjina nastoji privući turiste da otkriju njegovu ljepotu. Kvaliteta i sadržaji smještaja koji je "prije mosta" bio asketski sada se mijenja i diže na višu razinu, no opet dostupnu i domaćim gostima. Prosječna je cijena dnevnog najma apartmana za četvero 60-80 eura, nađe se i jeftinije, ali i skuplje.

– Osim apartmana imamo i nekoliko kuća za odmor i jedan kamp. Teško je naći smještaj, sve je popunjeno – kaže Bianca Jasprica, direktorica TZ općine Janjina dodajući kako Drače napreduje u kvaliteti, što se vidi po rastu broja gostiju otkako se do njih može Pelješkim mostom.

Podmorska vinarija Edivo

– Isprva je dolazilo puno Splićana koji su prvi put i išli na Pelješac. Najviše su voljeli gledati kako most svijetli – dodaje Ljiljana Bjelovučić, direktorica Poljoprivredne zadruge Pelješki vrhovi u kojoj je i vinarija, jedna od najstarijih na poluotoku i jedina na obali mora, s "pogledom od milijun dolara" na Pelješki most.

Enolog Vanja Ljubotina kaže da godišnje u toj vinariji proizvedu oko 250.000 litara vina, kvalitetnih i vrhunskih. Posebno su ponosni na prošek za koji plavac mali suše na krovu dračke vinarije i do tone grožđa dobiju možda 200 litara vina.

U vinariji je i kušaonica i to u cisterni od 210.000 litara u kojoj se nekada držalo vino. Sada tu svakodnevno možemo primiti 60 ljudi na degustacije, objašnjava enolog.

Ljiljana Bjelovučić, Nevena Pandža i Bianca Jasprica u kušaonici Edivo wine bar
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Nasuprot vinarije i njihov je plažni bar, a ako poželite pojesti pizzu, tu je možete naručiti pa će vam je donijeti iz Janjine. Atrakcija ovog mjesta u središnjem dijelu poluotoka, između Stona i Orebića o kojoj su pisali brojni svjetski mediji, a na letovima iz inozemstva prikazivale njihove snimke, svakako je Edivo vinarija koja se bavi dozrijevanjem vina u moru ispod čije razine na petnaest metara dubine imaju i vinski podrum, otvoren za posjetitelje isključivo s ronilačkom licencijom:

Drukčije je kad ljudima nešto samo pričate, a drukčije kad oni to vide. Priređujemo različite vinske ture s gostima. U podrumu u moru u olupini broda dvjestotinjak je potopljenih amfora – u Edivo wine baru s lijepo uređenom kušaonicom za posjetitelje govori Nevena Pandža, ponosna na brojna priznanja i pet patenata koje je vinarija dobila nakon što su prije više od deset godina počeli s jedinstvenom vinskom pričom stavljanja boca u amfore koje su pečatili i polagali u more:

10.08.2023., Drace, Peljesac - Turisticka patrola i Vecernjakove zvjezdice. Drace, mjesto na Peljescu. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

– Svaka je naša amfora unikatna i nikad ne znamo kakvu ćemo je iz mora izvući. Bijelo vino dozrijeva šest mjeseci na dubini od 30 metara, crno dvije godine, na 20 metara – dodaje Nevena odgovarajući kako s "lovcima" na njihovo podvodno morsko blago nemaju problema, što bi možda bilo drukčije kada bi znali točne lokacije.

10.08.2023., Drace, Peljesac - Turisticka patrola i Vecernjakove zvjezdice. Drace, mjesto na Peljescu. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Kod Gregurevića, pa na školjke

Na pola puta, nekoliko koraka, između vinarije PZ Pelješki vrhovi i Edivo wine bara svakako treba zastati kod obitelji Grgurević, vlasnika obiteljske vinarije koja proizvodi bijela, narančasta, ružičasta i crvena vina. Spustite li se od njih do mora uređenom šetnicom stići ćete u susjedni Sreser. Krenete li automobilom prema Stonu cestom koja se naslanja na obalu, u uvali Sutvid možete kupiti svježe školjke ili ih kušati u beach baru nedaleko od kojeg se nalazi stari kameni dvorac, odnosno kapetanova kuća. Prije više od deset godina vlasnica mu je bila Irina Maladina, bivša supruga ruskog oligarha Romana Abramoviča. Kažu da ga je prodala "nekom Rusu".

10.08.2023., Drace, Peljesac - Turisticka patrola i Vecernjakove zvjezdice. Drace, mjesto na Peljescu. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Gostoljubivost i susretljivost 10

Čistoća i urednost mjesta 9

Plaže 9

Raznolikost smještaja 7

Kvaliteta ugostiteljske ponude 9

Sadržaji za djecu 7

Događanja 8

Opskrbljenost 7

Autohtonost 9

Opći dojam 8

Ukupno: 83

  1. Viganj 95
  2. Pirovac 94
  3. Veli Lošinj 94
  4. Zaostrog 92
  5. Vrsi 91
  6. Mandre 90
  7. Podgora 90
  8. Rogoznica 90
  9. Selce 90
  10. Vrgada 89
  11.  Pomer 89
  12.  Stobreč 89
  13.  Tribunj 88
  14.  Valbandon 87
  15.  Ika 86
  16.  Okrug 86
  17.  Metajna 85
  18.  Zaton 85
  19.  Tribanj 84
  20.  Dajla 83
  21.  Drače 83
  22.  Komarna 82
  23.  Omišalj 82
  24.  Prvić Luka 81
  25.  Trget 81
  26.  Kožino 79
  27.  Lukovo 79
  28.  Jadrtovac 77
  29.  Bakarac 76
Ključne riječi

Komentara 3

ZD
ZDranko
13:04 18.08.2023.

sve sto vi imate je ..dosada i pretjerane cijene....kao i kod na u Zadru....Turiste mozes brojiti...ove godine nema ni Talijana...

Avatar Urban Fox
Urban Fox
13:17 18.08.2023.

Oni koji znaju nikad se ne kupaju na toj strani poluotoka jer sva kanalizacija iz tih sela ide direktno u zatvoreni zaljev

SE
Serđo23
12:53 18.08.2023.

Sasvim solidne cijene !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije