Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trauma

Cijelo ljeto vodi se ‘rat’ zbog odlaska u poluprazan vrtić

'Sister comforting her brother'
'Stockbyte'
26.07.2010.
u 09:00

Treba podržati međugrupno druženje djece kako to kasnije ne bi teško prihvatili, smatra psihologinja Džaja.

Iako se obično veseli vrtiću, ovih bi se dana moglo dogoditi da vaše dijete u vrtić odlazi nevoljko. S obzirom na to da i tete u vrtiću ljeti odlaze na godišnje odmore, spajaju se vrtićke grupe, pa djeca nisu u svom društvu na koje su navikla, a nekad niti sa svojim tetama. To kod djece može izazvati pravi šok. 

Pet grupa spojeno u jednu 

Jedan od mališana kojima je odlazak u vrtić ljeti traumatičan petogodišnji je Bruno, u čijem je vrtiću pet grupa spojeno u jednu. 

– Svaki dan vodimo rat, od ustajanja iz kreveta do ulaska u vrtić. Jednostavno ne želi ići. Najprije ne želi ustati iz kreveta, neće krenuti iz kuće, pa onda u vrtić ulazimo malo po malo, a on plače, oprašta se od nas, grli nas i ljubi sve dok tete ne dođu po njega. Nema njegovih prijatelja, nema njegovih teta. To mu je toliko traumatično da se javlja i noćno mokrenje u krevet – govori Davor Dombaj, otac malog Brune. 

Budući da ga, osim roditelja, nema tko čuvati, Bruno svako ljeto doživljava isto. 

– Svake godine proživljavamo isto od polovice lipnja do kraja kolovoza. Odbrojavamo dane do petka, a on stalno pita kad će subota da ne mora ići u vrtić. Susjedov sin čak izmišlja da je bolestan kako ne bi morao u vrtić i baca se na pod prosvjedujući. 

Važan je kompromis 

Kako izbjeći stres koje dijete u ovakvim situacijama proživljava? Ključ je, kažu stručnjaci, u dobroj pripremi te uzajamnoj suradnji i pomoći roditelja i stručnog tima u vrtiću, kojem se roditelji moraju obratiti. 

– Prije ljetnih praznika treba podržavati međugrupno druženje mališana, omogućiti im da se nesmetano i sigurno kreću među grupama i u prostorijama, te tako upoznaju tete i djecu u ostalim grupama. Kada dođe trenutak spajanja, djeca to neće tako teško prihvatiti. Treba vidjeti što može napraviti roditelj, a što vrtić, i pronaći kompromis – govori psihologinja Stanislava Džaja, svjesna činjenice da neki vrtići jednostavno ne mogu izbjeći spajanje.

– Raspoređivanje djece po skupinama stručno je utemeljeno, pa se nastoji da djeca budu s poznatim odgojiteljima – ističe Bosiljka Devernay, načelnica za program pri Gradskom uredu za obrazovanje.  

– Uobičajeno funkcioniranje vrtića ljeti bilo bi neracionalno i onemogućavalo bi kvalitetnu organizaciju u drugim mjesecima u godini te bi posljedica bilo povećanje broja djelatnika.  

Roditelji u ovakvim situacijama mogu ohrabriti svoje mališane.

– Moraju poslati poruku "Ti to možeš!" te ga uvjeriti da su u vrtiću tete koje ga vole i djeca koju zna ili će upoznati. Važan je pozitivan stav prema situaciji – savjetuje S. Džaja. 

 

Ključne riječi

Komentara 5

RE
retriver
10:10 26.07.2010.

djeca to teško podnose,pogotovo zato jer se u većini slučajeva njihov objekt zatvara pa idu u centralni objekt...i to je za djecu stres...nova djeca,nove tete,novi prostor...

RE
retriver
10:09 26.07.2010.

u mom slučaju i bake,none i nonići rade....tako me i u vrtiću pitaju a zašto ju baka ne čuva...ne kužim zašto se odmah pretpotavlja da su bake i djedovi u penziji samim tim što imaju unučad?

MI
mica1111
10:05 26.07.2010.

...a jadna dječica...a gdje su tu bake,none...nonići...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije