Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA

Čak 20 posto svih Plavih zastava ima grad Poreč

Poreč
Foto: Renata Rašović
1/2
04.08.2014.
u 16:33

Grad je i jako kulturno središte koje vrvi povijesnim spomenicima

Poreč uistinu živi za turizam, ovdje je sve podređeno turistima. Gosti ovog grada imaju što vidjeti, što jesti, gdje se odmarati i gdje kupati. Mogu se smjestiti u neki od tridesetak hotela, brojnih autokampova, naturističkih kampova, apartmana, bungalova, vila, a resorti Zelena i Plava laguna dočekuju ih raširenih ruku, nudeći i odmor i zabavu.

Duh Venecije

Poreč je i jako kulturno središte koje vrvi povijesnim spomenicima duboko u prošlost. Šetnja kamenim ulicama odmah otkriva da je ovdje gospodarila Venecija, no najznačajniji spomenik kulture ostavio im je Bizant – Eufrazijevu baziliku s biskupijom iz šestog stoljeća, najvrednije kulturno dobro Poreča, 1997. godine uvršteno na UNESCO-o­vu listu svjetske baštine.

Redovi za ulaznice stvaraju se čak i u ne tako turistički uspješnom srpnju. Večeri jazza u lapidariju porečkog muzeja organiziraju se već 11 godina, imaju Međunarodnu studentsku kiparsku školu Montraker, održavaju festival pročitanih knjiga.

Upravo ih je posjetio David Morales, stiže im Goran Bregović, pa i klapa Kampanel. Plaža je na pretek, a valja istaknuti da Poreču pripada 20 posto svih Plavih zastava u Hrvatskoj, što slikovito govori o kvaliteti plaža i čistoći mora.

Onima koji ne vole gužvu preporučujemo odlazak na “divljakušu” Porto Bussolu. Lokalci kažu da je najbolja u okolici, uglavnom nenapučena i idealna za meditaciju ili pak roštiljanje u prirodi. U turističkim je naseljima i kampovima te oko hotela uređeno dvadesetak sportsko-­rekreacijskih centara. Brojna su igrališta za tenis, košarku, odbojku na pijesku, mali nogomet, boćanje, golf i minigolf.

Poreč se može pohvaliti i s nekoliko travnatih nogometnih igrališta, četiri polivalentne sportske dvorane te dvoranom za boćanje i skvoš... zaista, za svačiji ukus ponešto.

Ima i karneval

Osim spomenika kulture, jedan mali izlog privlači veliku pozornost porečkih gostiju. Riječ je o jedinoj trgovini za izradu venecijanskih maski, čije tajne zanata brižljivo čuva vlasnik Nenad Jakovljević.

Premda najskuplji primjerak košta više od tisuću kuna, jeftinije su i 30 posto od onih u Veneciji. A onda na karneval: tko voli, može u Naturist Resort Solaris, ima i toga ljeti u Poreču.

>> Čak 20 posto svih Plavih zastava ima grad Poreč

Komentara 1

VM
Vatro Marx
19:44 10.04.2015.

Prosto sam se iznenadio kakva je posjeta bila u Barceloni,za uskrsnji praznik pa i Valencija posebno Sevilia. Hoteli su bili u potpunosti,takodje Baleares i Grand Canarias,mada imaju i preko cijele godine turizam,cijene su realne pa zato su hoteli i restoranii prosli odlicno.Nadaju se da ova godina bice jos veca posjeta od prosle, krenuio je Spanolske odlicno tako su javili preko tv- antena 3.Zato i vi nastojte dragi primorci da Jadran bude pun turista, i da se lijepo odmore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije