Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVILNA NJEGA KOŽE

C Vitamin serum i AHA kiseline - prijatelji ili neprijatelji naše kože tokom ljeta?

Matičnjak
Foto: OPS Biotics+
1/5
01.08.2023.
u 12:17

Razbijamo mitove o njezi kože u koje smo predugo vjerovali te donosimo savjete stručnjakinje koja otkriva kako koristiti serum C vitamina i AHA kiseline tijekom ljeta

Svijet ljepote prepun je mitova, posebno kad je u pitanju njega kože. Kako bismo vam pomogli da usvojite činjenice koji će vam doista biti od koristi, potražili smo savjete stručnjakinje Martine Bakarčić, suvlasnice brenda Matičnjak, iz čijih je inovacija stvorila novu liniju prirodne kozmetike Ops Biotics+.

Kada su u pitanju tretmani kože, vitamin C je najbolje istraženi aktivni sastojak koji dokazano obnavlja i energizira kožu, briše mrlje od akni i sunca, poboljšava hidraciju te ublažava znakove starenja. Iako ga mnogi smatraju zlatnim standardom u njezi kože, istovremeno je podložan brojnim oprečnim preporukama, pa se često nameće pitanje da li ga je dobro koristiti ljeti. Ista se nedoumica javlja i za alfa hidroksilne kiseline ili AHA kiseline, neizostavan sastojak u rutini problematične kože, koji pomažu ujednačiti ton i teksturu te vratiti svježinu i blistavost, a također su poznate kao izvrstan anti-age sastojak. Što je istina, a što mit, otkrila nam je Martina Bakarčić.

Foto: OPS Biotics+

S kojim se mitovima o njezi kože najčešće susrećete i kako odgovarate na njih?

Puno je mitova, neki su već postali i mainstream, kao naprimjer onaj da se vitamin C serum ne smije nanositi ljeti što je jedna od najvećih zabluda. Vitamin C serum je prikladan za nošenje tokom čitave godine, a ljeti pogotovo. Ništa tako dobro ne štiti kožu od vanjskih agresora poput antioksidansa, a kada vitamin C povežete sa vitaminom E i astaxantinom dobili ste fantastični zaštitno-antioksidativni koktel za kožu, koji se stavlja direktno na kožu. Također, istraživanja su pokazala da vitamin C serum, kada se aplicira prije kreme sa SPF-om, poboljšava zaštitu kože od sunčeva zračenja četiri puta više nego kada se stavi samo krema sa SPF-om. Pokazalo se da na starenje kože najviše utječu okolišni faktori, a potom genetika, tako da prava njega s dobrim sastojcima zaista može kontrolirati starenje kože i mnoge druge nepravilnosti. Skuplji proizvodi nisu uvijek bolji, ali niti jednostavne formulacije za kožu sa par sastojaka nisu bolje od onih kompleksnijih. Što su formulacije bogatije različitom aktivom u proizvodu, to su proizvodi bolji, jer se aktivne tvari u formulaciji podupiru i nadopunjavaju svojim djelovanjem, pružajući koži sveobuhvatnu potporu.

Foto: OPS Biotics+

Kako ispravno započeti s kreiranjem svoje ljetne beauty rutine ovisno o tipu kože? Već dobro znamo koliko je SPF tijekom ljeta važan, no što biste još izdvojili kao ključne savjete za njegu kože u ljetnim mjesecima?

Antioksidansi i omega kiselina su broj jedan za kožu ljeti. Iz anatomske perspektive postoje sličnosti između bora i rana i, poput traume, koža je opremljena svime što joj je potrebno da ih zacijeli. Samo što te sposobnosti opadaju s godinama, bolešću i utjecajem okoliša - sunce, suhi zrak, ozon... Kada smo mlađi i zdrava koža je ozlijeđena, naša tijela počinju s radom šaljući krvne stanice da pomognu u zgrušavanju posjekotine, stvaraju barijeru, bore se protiv infekcija i isporučuju bitne hranjive tvari. Zatim, stanice fibroblasta ispuštaju kolagen, koji tvori vezivno tkivo kože, nadomještajući ono što je bilo prije. Osim toga, prirodni čimbenici vlažnosti kože ubacuju u visoku brzinu kako bi rana ostala „podmazana“, što je ključno za proces zacjeljivanja. Kako starimo, potrebno je više vremena da koža zacijeli, jer ti isti unutarnji sustavi koji liječe kožu, održavajući ju čvrstom i glatkom, počinju slabiti s godinama. Dakle, najučinkovitiji sastojci protiv starenja bit će oni koji pomažu „regulirati“ i podržavati prirodne mehanizme zacjeljivanja kože. A popis znanstveno potkrijepljenih sastojaka protiv starenja/iscjeljivanja je kratak i sladak. Najučinkovitiji klinički dokazani cjelitelji kože i brisači starenja su jednostavno vitamin C, omega kiseline i retinol. Retinol nije preporučljivo koristiti ljeti, osim u večernjoj njezi, dok se omega kiseline i vitamin C mogu koristiti i u jutarnjoj i u večernjoj rutini, dapače. Vitamin C potvrđeno je snažan pojačivač kolagena koji također potiče dobru cirkulaciju, bori se protiv štetnih slobodnih radikala i stimulira ključne prirodne čimbenike vlažnosti. Omega kiseline su nužne za strukturni integritet i ispravnu funkciju kože, putem intenzivne hidracije i izgradnje kožnog matrixa. Esencijalne masne kiseline, omege, upravljaju svakom važnom biološkom funkcijom u stanicama kože. Morate znati da koži vlažnost daju dobre masnoće, a ne voda. Svaka koža će profitirati ukoliko se tretira vitamin C i omegama, tim prirodnim, zaštitnim i njegujućim tvarima, pogotovo ljeti.

Foto: OPS Biotics+

Ima li zabranjenih sastojaka za kožu tijekom ljeta? Koji su prijatelji, a koji neprijatelji naše kože ljeti?

Retinol i AHA kiseline se ljeti smiju koristiti isključivo navečer, nikako u jutarnjoj rutini. Također, dobra i pametna njega za kožu lica, tijela ili kose mora biti bez ikakvog toksičnog tereta u formulaciji, i pažljivo pakirana. To je ljeti jako važno jer je to razdoblje u kojemu je naglasak na čuvanju kože, ali i vrijeme odmora kada resetiramo i um i tijelo, pa bi bilo dobro da i koži omogućimo disanje, potporu i maknemo iz njege sve metaboličke i endokrino-hormonske disruptore. Između kose, kože, šminke, tijela i drugih proizvoda za osobnu njegu, prosječna žena koristi 12 proizvoda dnevno, izlažući se dnevno 168 kemikalija, čak ni ne znamo dugoročne učinke nekih. Danas je moderno pričati o čistoj, prirodnoj ili organskoj kozmetici i sve su to zapravo sinonimi za netoksičnu kozmetiku. U biti, to je ispravan termin-netoksična kozmetika. Neka ona bude odabir u ljetnim mjesecima.

Foto: OPS Biotics+

Što sve C Vitamin serum i AHA kiseline čine za našu kožu i zašto su važni? Kako najbolje možemo iskoristiti njihove prednosti i kada bismo ih trebali uvesti u svoju rutinu?

Vitamin C primarno potiče cirkulaciju u dermi, a prokrvljenost je neophodna za zdravu kožu. Vitamin C dokazano održava tonus krvnih žila i potiče dobru cirkulaciju. Također, rješava druge probleme vezane uz zdravlje kože. Na primjer, poznato je da vitamin C pomaže u sprječavanju trans epidermalnog gubitka vode i stimulira prirodne funkcije vlaženja kože kako bi pomogao u ublažavanja suhoće, stvarajući čvršći, ljepši izgled i osjećaj. Da ne spominjemo dokazane moći vitamina C u borbi protiv mrlja, finih linija i bora. Ten postaje ravnomjeran, svjetliji, glađi i blistav. U početku, pogotovo ukoliko se kreće sa jačim formulacijama sa 10% vitamina C na više, potrebno je proizvod pažljivo uvoditi u rutinu. Prvih tjedan dana nekoliko kapi seruma u večernjoj njezi i, kada se serum upije, nanijeti njegujuću kremu. Može se očekivati prolazno crvenilo i grijanje tkiva, pogotovo kod kože koja je jako dehidrirana i suha. Mnogi niti ne znaju da im je koža u tako lošem stanju, sve dok ju ne krenu tretirati proizvodima koji pokreću mehanizme u koži. Tada se javljaju opisane senzacije. Nakon tjedan dana primjene u večernjoj njezi počinje se nanositi u jutarnjoj, kada nam je i najvažnija antioksidativna zaštita. Nanijeti serum, a potom kremu sa spf-om ili omega kiselinama koje pružaju biološku zaštitu od oštećenja od sunca. To znači da omege štite od slobodnih radikala nastalih zračenjem, usklađujući staničnu komunikaciju u našoj koži i ekspresiju gena. Da pojasnim, omega kiseline nemaju mjerljivi zaštitni faktor, ali isto kao i kreme sa SPF-om, pripadaju u drugu liniju fotoprotekcije. Prvoj liniji pripadaju izbjegavanje direktnog sunca, nošenje zaštitne odjeće, sunčanih naočala i šešira. AHA kiseline su divni eksfolijanti koji miču stare stanice, oslobađajući mjesto mladim, sočnim stanicama da izađu na površinu, čime postižemo svježiji izgled, lijep i ravnomjeran ton kože, bez prištića itd. Međutim, u ljetnim mjesecima eksfolijantima je mjesto isključivo u večernjoj rutini.

Sadržaj donosimo u suradnji s Matičnjakom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije