Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Olakšanje u trenu

Bogat blagdanski stol stres je za naš probavni sustav: Evo kako oporaviti organizam nakon blagdana

Flobian
Foto: Shutterstock
1/5
02.04.2024.
u 09:06

Nema ništa bolje od bogatog blagdanskog stola – ukusni kolači, bogata francuska salata, suhomesnati proizvodi, kuhana šunka i sve vrste peciva i kruha…Vrijeme je to kada si damo oduška kada je riječ o prehrani, zaboravimo na odricanja, no iako su nam blagdani vrijeme opuštanja, za naš organizam obično su dodatan izvor stresa. Upravo ovakvi obroci, bogati mastima, ali i mliječni proizvodi te šećer dodatno mogu pogoršati simptome nervoznih crijeva, ali im čak biti okidač.

Život sa sindromom nervoznih crijeva

Sindrom nervoznih crijeva kompleksan je poremećaj probavnog sustava koji uzorkuje razne simptome: promjene u frekvenciji i obliku stolice, nadutost, grčeve i nelagodu u trbuhu te utječe na kvalitetu života. Iako točan uzrok nastanka sindroma iritabilnog crijeva nije u potpunosti jasan, neki od čimbenika su stres, hormonalne promjene, genetika i neravnoteža crijevne flore. Budući da ne postoji specifična terapija za liječenje sindroma nervoznih crijeva, nužna je promjena načina života i prehrane, koja posebno tijekom blagdana uključuje namirnice bogate šećerom, mastima te laktozom.

Što se događa s crijevima nakon obilnoga blagdanskog stola?

Foto: Shutterstock

Blagdani su obično vrijeme kada otpustimo kočnice i barem privremeno zaboravimo na rutinu i zdrav način života. Kod osoba sa sindromom nervoznih crijeva ključna je prehrana dok određene namirnice mogu dodatno pogoršati simptome. Iako se ti okidači razlikuju od osobe do osobe, postoje oni “klasični okidači”, poput hrane koja sadrži laktozu, fruktozu i zaslađivače, a tu su i namirnice poput luka, graška, jabuka i sira koje su česti sastojci blagdanskih delicija.

Također, važno je obratiti pozornost i na način na koji konzumirate hranu jer na pogoršanje simptoma sindroma nervoznih crijeva može utjecati i način na koji jedete. Primjerice, sklonost brzom jelu može izazvati simptome poput plinova, nadutosti i bolova. Neke od namirnica koje bi trebalo izbjegavati jer utječu na pogoršanje simptoma su:

  • mlijeko i mliječni proizvodi (npr. svježi sir i vrhnje)

  • začini i dodaci (npr. kiseli krastavci)

  • crveno meso i masna hrana (npr. hladni naresci)

  • luk i češnjak (npr. mladi luk)

  • alkohol, kofeinski napici i gazirana pića

  • grah, leća i grahorice

  • razna sladila i voće s visokim udjelom sorbitola

  • sirovo i zeljasto povrće

Obilnije konzumiranje hrane bogate mastima i šećerom dovodi do disbiotičnih poremećaja, odnosno neravnoteže i smanjenog broja dobrih bakterija, što potom uzrokuje kronični umor, nadutost, distenzije, meteorizam, zatvor te promjenu stolice.

Probiotici kao saveznici

Da probiotici povoljno djeluju na zdravlje, nije tajna. Imaju važnu ulogu u probavnom sustavu, osiguravaju uvjete za optimalnu funkciju crijevne mikroflore. Stoga, ove dobre bakterije važno je uvesti u svakodnevnu prehranu. Probiotike možemo pronaći u brojnim namirnicama poput jogurta i kefira, nekim vrstama sireva, kiselom kupusu, kimchiju, mlaćenici i kiselim krastavcima.

Probiotičke kulture blagotvorno djeluju na crijevnu floru. Istraživanja su pokazala da je jedan od najvažnijih bakterijskih sojeva kod tegoba IBS-a Lactobacillus plantarum 299v koji je jedan od glavnih sastojaka Flobian® kapsula i koji ublažava simptome poput nadutosti, grčeva i promjena u stolici, smanjuje upale u probavnom sustavu i poboljšava opće stanje probavnog sustava.

Osim učinkovitog liječenja i ublažavanja simptoma probiotičkim sojem LP 299v, važna komponenta je i inovativno @TECH pakiranje, tehnologija koja štiti probiotike od štetnih čimbenika iz okoline, poput vlage, kisika i UV zraka, te garantia točan broj živih probiotički stanica do kraja roka trajanja.

Proizvode možete pronaći u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama, kao i na web-shopu www.abela.hr . Više informacija o probioticima možete potražiti na www.probiotic.hr .

Sadržaj donosimo u suradnji s Abela Pharmom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije