Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripazite!

Bliže se vrućine i treba se hidrirati, no znate li da se i s vodom može pretjerati?

Shuttershock
18.05.2022.
u 12:30

Ideja da biste trebali piti samo vodu i da se nje ne može popiti previše jedan je od najčešćih zdravstvenih mitova koje čujem od svojih pacijenata, kaže liječnica.

Čim sunce malo bolje ugrije i otvori sezonu kupanja, sunčanja i drugih ljetnih radosti, u fokusu brige o zdravlju se opet nađe dovoljni unos vode i hidratiziranje organizma, no može li se i u tome pretjerati?

Stručnjaci kažu da da; te da iako većina ljudi ljeti posebno pazi na znakove dehidracije, prekomjerna hidratacija može biti jednako opasna...

- Pijenje previše vode općenito ne rezultira ničim osim čestim mokrenjem, no pod određenim okolnostima može uzrokovati i neke ekstremne bolesti - kaže dr. Austin DeRosa, urolog s EcoHealth Cancer Center, Kolorado.

Ovo je deset najzdravijih namirnica koje biste trebali jesti za doručak

1/10

Jedna od takvih je i hiponatremija, koja se ponekad naziva “opijanje vodom”, a koja uzrokuje abnormalno niske razine natrija i drugih elektrolita u krvotoku, što može dovesti do napadaja, kome i u rijetkim slučajevima do smrti...

- Ideja da biste trebali piti samo vodu i da se nje ne može popiti previše jedan je od najčešćih zdravstvenih mitova koje čujem od svojih pacijenata - kaže liječnica obiteljske medicine dr. Jennifer Caudle koja dodaje: "Apsolutno možete piti previše vode i to može imati ozbiljne posljedice.”

Ako bocu s vodom, objašnjava, po cijeli dan nosite uz sebe i odmah ju punite kad se isprazni, vjerojatno je pijete previše što može rezultirati niskim razinama natrija u krvi, a zbog čega dolazi do oticanja unutar stanica...

- To može postati osobito opasno kaa mozak počne bubriti i pritiskati lubanju - kaže dr. Tamara Hew-Butler, profesorica sa Sveučilišta Oakland u Rochesteru.

Pulsirajuće glavobolje tijekom dana

Glavobolje mogu biti znak prekomjerne hidracije ili dehidracije. Kada pijete previše vode, koncentracija soli u krvi se smanjuje, a stanice u organima bubre što može utjecati i na mozak koji onda raste i pritišće lubanju, a taj pritisak može uzrokovati glavobolju i ozbiljnije zdravstvene probleme poput oštećenja mozga i problema s disanjem.

Gubite želju za mokrenjem

Kontrola mokrenja je naučena vještina, no ako stalno s previše vode punite mokraćni mjehur ili se predugo suzdržavate, tu vještinu možete "zaboraviti", kaže dr. DeRosa. To vam može otežati osjećaj kada treba piškiti ili pak uzrokovati da se osjećate kao da morate i kad zapravo ne morate...

Pijete i kad niste žedni

Najbolji način da saznate je li vašem tijelu zaista potrebno više vode je osvijestiti osjećate li doista žeđ.

- Naša su tijela programirana da se bore protiv dehidracije jer smo oduvijek živjeli u strahu od oskudice - kažu liječnici, "pa je važno naučiti pripaziti na prave znakove žeđi koje nam tijelo šalje".

Često mokrite, čak i noću

Čovjek u prosjeku mokri između šest i deset puta dnevno, a sve više od toga je zbog većeg unosa tekućine nego je tijelu potrebno . 

- Buđenje više puta tijekom noći zbog mokrenja još je jedan znak upozorenja da ste popili previše vode - slažu se liječnici.

Povraćate ili imate proljev ili mučninu

Simptomi prekomjerne hidracije uvelike nalikuju simptomima dehidracije, objasnio je DeRosa za portal The Healthy

Jednojajčane blizanke zaručene za istog muškarca: "Želimo biti trudne u isto vrijeme"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije