Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Površine oko 1100 metara

Bivši Titovi tuneli: Otvoren posjetiteljski centar "Podzemni grad Paklenice"

Otvoren Podzemni grad Paklenica
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/17
21.08.2016.
u 19:39

Uređenje podzemnih tunela u moderan posjetiteljski centar najveći je i najznačajniji projekt koji je realiziran u NP Paklenica. Riječ je o atrakciji koja će na najbolji način svim posjetiteljima prezentirati vrijednosti parka

U Nacionalnom parku Paklenica svečano je otvoren moderan posjetiteljski centar "Podzemni grad Paklenice" uređen u podzemnim tunelima koje je vojska, u kanjonu Paklenice, počela graditi još 1950. godine.

U okviru upravo završene, druge faze projekta vrijedne 9,5 milijuna kuna dovršena je glavnina objekta u površini oko 1100 metara četvornih te će za posjetitelje biti otvorena glavna multimedijska dvorana s umjetnom stijenom za penjanje, suvenirnica, info-pult, prostor za Hrvatsku gorsku službu spašavanja te svi pristupni i evakuacijski hodnici, navodi se u priopćenju.
Uređenje posjetiteljskog centra financirano je sa 80 posto sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dok je ostatak osigurao NP Paklenica.
U prethodnoj fazi  uloženo je još oko 20 milijuna kuna u radove na statičkim učvršćivanjima objekta, probijanju novih evakuacijskih tunela te ostalim zahvatima.

– Uređenje podzemnih tunela u moderan posjetiteljski centar najveći je i najznačajniji projekt koji je realiziran u NP Paklenica. Riječ je o atrakciji koja će na najbolji način svim posjetiteljima prezentirati vrijednosti parka. Osim što se značajno povećava ponuda parka, taj projekt, kao i svi ostali realizirani u parku, upravi omogućuju kvalitetnije upravljanje tim zaštićenim područjem. Ujedno se doprinosi održivom razvoju cijelog područja, posebice kroz nove turističke usluge i sadržaje –  rekao je prilikom otvorenja ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

– Gosti od sada imaju moderan posjetiteljski centar u kojemu mogu dobiti sve informacije o vrijednostima parka, a želja nam je da svi posjetitelji iziđu iz parka s pozitivnim dojmovima, što će im taj objekt i omogućiti – istaknuo je ravnatelj NP Paklenica Zlatko Marasović.

Ravnatelj Marasović dodao je da su za uređenje preostale još dvije dvorane u kojima će biti smješten glavni postav objekta. Građevinski dovršetak jedne od tih dvorana osiguran je kroz Fond za razvoj turizma Ministarstva turizma, a početak radova očekuje se na jesen. Dovršetak ostatka objekta sa cjelokupnim postavom i uređenjem pristupne staze Park će aplicirati na otvoreni natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Komentara 35

Avatar kravata
kravata
19:59 21.08.2016.

Kako jadni titek bio skroman zivio bi u zemunici paklenice a nije se dao ni pokopat u svom zagorju vec u srbiji.

DU
Deleted user
20:43 21.08.2016.

Pitanje je u kojem se kraku tunela nalaze izvođači radova ili će u javnost ići ona partijska parola''tajna''ili zakletva šutnje hahaha. To je isto kad je partija prikazivala u filmovima kako proleteri grade''fabrike'' i čeličane u Zenici kad gle ono robijaši, pod moraš ili metak i bivše Ustaše,hahaha.

DU
Deleted user
22:13 21.08.2016.

ko je piturava..tunele..jeli isti..pitur..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije